Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 12 februari 2019

Växa om kurskritiken: Vi tar inte ut vad det kostar

Växa Sverige och Arla får kritik från lantbrukare som tycker att den foderkurs de erbjuder är alltför dyr. Växa Sverige försvarar dock kostnaden på 12 000 för fyradagarskursen. Arla väljer att inte kommentera kritiken.

 Ulrika Lundberg är avdelningschef Rådgivning och Företagande på Växa Sverige.
Ulrika Lundberg är avdelningschef Rådgivning och Företagande på Växa Sverige. FOTO: Växa Sverige

– Det är meningen att man ska tjäna pengar på all den rådgivning som vi ger. Annars är det inte någon idé, säger Ulrika Lundberg, avdelningschef Rådgivning och Företagande på Växa Sverige, som gör kursen inom vall och grovfoder till Arla.

Kan göra ekonomisk skillnad

Enligt Ulrika Lundberg är det stora skillnader i både kvalitet och kvantitet i vallproduktion för gårdar med samma grundförutsättningar. Bättre vallproduktion kan betyda mycket för gårdsekonomin.  

– De här erfarenhetsträffarna går ut på att få konkreta tips och kunskaper hur man ska göra för att lyckas i vallproduktionen. Man kan förbättra sin ekonomi med mellan fem och 10 öre per kilo ECM. Det kan bli ganska mycket pengar.

Fyra dagar med måltider

För 12 000 kronor får man fyra utbildningsdagar i en grupp med cirka 10 lantbrukare och två rådgivare, på en gård som är duktig på vallodling. Och fika och lunch.

Ulrika Lundberg pekar på att kostnaden blir 3 000 kronor per dag, att jämföra med 2 000 kronor för vanliga erfarenhetsträffar.

– Många gånger ges subvention, och man är inte van vid de här priserna, men man blinkar inte när det kommer någon med en stor maskin, säger hon och påpekar att Växa Sverige inte tar ut full kostnadstäckning för overhead.

– Vi tar inte ut vad det kostar för oss, så det är delvis en subvention i priset.

Så vare sig Arla eller Växa Sverige gör någon vinst?

– Nej det gör vi inte, säger Ulrika Lundberg.

Arla avböjer

Arla har valt att inte kommentera kritiken som framförts.

– Vi följer debatten men har ingen kommentar, säger Erik Bratthall, presschef på Arla.

LÄS MER: Mjölkbönder rasar över ett kurserbjudande från Arla

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen