Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 13 november 2016

Växande intresse för spannmålsodling i norr

Ett gäng eldsjälar jobbar för att väcka intresset för spannmålsodling i norra Sverige. Under flera årtionden har odlingen rasat men i veckan togs ett steg som kan få kornet att spira på tusentals nya hektar.

Spannmålsodlaren och eldsjälen Erik Bäckström i Umeå och föredragshållaren Jens Blomquist hade mycket att tala om kring möjligheterna att öka kornskördarna i norr från cirka 4 ton per hektar till 5 ton.
Bild 1/2Spannmålsodlaren och eldsjälen Erik Bäckström i Umeå och föredragshållaren Jens Blomquist hade mycket att tala om kring möjligheterna att öka kornskördarna i norr från cirka 4 ton per hektar till 5 ton. FOTO: Rolf Segerstedt
Bild 2/2 FOTO: Rolf Segerstedt

Ett 80-tal bönder från Norrbotten till Sundsvall slöt upp i Umeå på en inspirationsdag för att lära mer om spannmålsodlingens möjligheter.

– När odlingen var som störst i Västerbotten odlades 34 000 hektar spannmål här. Under decennier har odlingen minskat till några tusen hektar. Men i år har vi ökat till cirka 10 000 hektar. Ett första mål är att nå 20 000 hektar, säger Arne Lindström, ordförande i LRF i Västerbotten och pådrivare för att länet ska bli självförsörjande och slippa ”importera” foderspannmål från Mälardalen.

Odlingen rasade

Jordbrukets allmänna nedgång och ändrad foderrådgivning fick odlingen att rasa.

– Det ansågs billigare att köpa foder än att odla den själv. Kostnaden för ”importen” är 100 miljoner kronor per år, det är bättre för både ekonomin och miljön att vi odlar själva, säger Arne Lindström.

Torkanläggning i Umeå

Det stora genombrottet för spannmålsodlingen i norr anses den nya torkanläggning som Lantmännen uppfört hos Väståkra Gård i Umeå kunna bli.

– Det är många samtal från intresserade som ser att spannmål kan vara en bra gröda. Räkna med många nya spannmålsfält kommande år, säger Erik Bäckström, en drivande entreprenör och en av eldsjälarna för spannmålsodling.

Redan i år kunde torkanläggningen i Umeå ta hand om cirka 1 100 ton korn som skickades till foderfabriken i Holmsund några mil bort. Det innebär att närmare en fjärdedel av fabrikens behov kunde tillgodoses med lokal råvara.

"Studera Finland och Norge"

Under dagen fick lantbrukarna lära sig mer om hur de kan ta hand om sin mark för växande skördar. Expert och inspiratör var Jens Blomquist som bland annat är rådgivare inom Greppa Näringen.

– Ni måste satsa av egen kraft, räkna inte med stöd från staten. Här finns potential om ni tar till er den kunskap som finns. Studera gärna kollegor i Finland och Norge. Bilda grupper och utbyt erfarenheter. Spänn bågen, våga lyckas eller misslyckas. Och kraftsamla direkt, det är 6 månader till vårbruket – så lycka till!

Relaterade artiklar

Till toppen