Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 26 april 2012

Växtzonerna flyttas en meter i timmen

I en rasande takt av en meter i timmen flyttas växtzonerna norrut i landet. Bönderna drabbas först av klimatförändringarna. 

Trots att det är svårt att förutspå klimatförändringarnas effekter är Tone Bekkestad är övertygad om att Norden sakta blir allt varmare. Hon arbetade tidigare som TV-meteorolog på TV4 men föreläser nu om klimatförändringarnas effekter. Hon har särskilt intresserat sig för konsekvenserna för lantbruket. Det är nödvändigt för lantbrukarna att förbereda sig, menar Tone Bakkestad.

– De måste anpassa sig till de förväntade förändringarna i nederbörd och temperatur, exempelvis med bättre dränering och val av grödor, säger hon.

Tone har tagit del av SMHIs framtidsscenario fram till år 2100 och på uppdrag av LRF presenterat hur vädret förväntas bli i framtiden och hur det påverkar lantbruket. Det ger en indikation på vilka områden i Sverige som kan drabbas mest av klimatförändringarna. Slutsatsen är att temperaturen förväntas stiga och att nederbörden i form av regn kommer öka i stora delar av landet. Årets blötaste månad blir januari. 

– Vårnederbörden påverkar lantbruket väldigt mycket eftersom den kommer senare och jordarna måste hinna torka upp. Däremot kommer det sannolikt att falla mindre nederbörd under somrarna än i dag, säger Tone Bekkestad.

Kraftiga skyfall där stora regnmängder faller på kort tid leder till problem för jordbruket. Tone Bekkestad säger att trenden redan kan synas med kraftig nederbörd under sensommaren. Det blir inte bara blötare, utan också varmare. Lantbrukare måste förbereda sig på att torkperioderna kan vara länge och bli riktigt heta. 

Meteorologen Tone Bekkestad listar vilka konsekvenserna av det förändrade klimatet blir för svenskt lantbruk i veckans tidning.

Relaterade artiklar

Till toppen