Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 februari 2018

Vegetariskt får bästa platsen

Hemköpskedjan rider vidare på den vegetariska vågen och planerar för ett hundratal nya varor i det sortimentet under 2018. I år ska vego ges bästa plats i butikerna.

 Vego och kött, sida vid sida.
Vego och kött, sida vid sida. FOTO: Johan Sedenius

Under hösten i fjol lanserade Axfoodägda Hemköp det nya konceptet ”Variera med vego” i ett tjugotal butiker. Det innebär att vegetariska alternativ placeras alldeles intill motsvarande köttvara. Till det kommer tydlig skyltning och receptförslag.

Summeringen av 2017 visar att totalt för Hemköp ökade den vegetariska försäljningen med 29 procent jämfört med föregående år.

Ökad försäljning

Greppet att lansera vego bredvid kött resulterade i en försäljningsökning med 40 procent för de dubbelbelagda varorna. Det konceptet förs in i fler Hemköpsbutiker under året.

Efterfråga landet runt

Enligt Hemköp är intresset för vegetarisk mat mest uttalat i storstäderna. Det är butiker i Stockholmsområdet som i fjol noterades för störst försäljningsvolym respektive den största försäljningsökningen. Samtidigt konstateras att efterfrågan på vegetariska och veganska varor ökar i kedjans samtliga 190 butiker runt om i landet.

Vego flyttas fram

Liksom i fjol planeras i år för omkring 100 nya vegovaror. Förom en breddning av sortimentet är avsikten, enligt ett pressmeddelande, också att ” flytta vego från undanskymda egna diskar till att ligga på bästa plats i butiken”.

Högre krav

Vidare kommer det att ställas högre krav på de vegetariska varor som köps in.

”Vi väljer med omsorg och tar in bra vegetariska varor som underlättar vardagen för många”, säger Sven Skarlöv, försäljningschef på Hemköp, i pressmeddelandet.

Läs mer: Storkök ger ytterligare ökning av ekologisktVego bredvid kött – nu utökas försöket

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen