Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 december 2017

Vegotrenden syns tydligt i försäljningen

Ny statistik visar att den vegetariska trenden växer sig allt starkare. Försäljningen av frysta vegetariska produkter har ökat med 20 procent sedan förra året och 52 procent för färska produkter.

 Flera studier visar att vegotrenden ökar.
Flera studier visar att vegotrenden ökar. FOTO: Istock

Förra veckan presenterade Jordbruksverket statistik som visar att köttkonsumtionen inte längre ökar.

Totalkonsumtionen av kött i Sverige har gått upp med 40 procent sedan 1980. Men de senaste sex åren har konsumtionen inte ökat utan legat stabilt på samma nivå, ca 86-88 kilo per person.

Läs mer: Konsumtionen av kött på samma nivå sedan 2010

Uppger att de äter vegetariskt

Samtidigt visar en undersökning som genomfördes av Sifo på uppdrag av livsmedelsbolaget Axfood tigare i år att fler svenskar uppger att de äter vegetarisk allt oftare – två till tre gånger i veckan jämfört med en gång i veckan 2016.

Läs mer: Utvecklingen pekar på grönare matvanor

Nu visar försäljningssiffrorna samma trend

Nu presenterar Svensk Dagligvaruhandel statistik som går hand i hand med både Jordbruksverkets och Sifos siffror – nämligen att också försäljningen av vegetariska produkter ökar allt mer.

Bara i år har försäljningen av frysta vegetariska produkter vuxit med 20 procent och motsvarande siffra för färska vegetariska alternativ är hela 52 procent.

– Med de nya försäljningssiffrorna kan vi slå fast att den vegetariska trenden inte bara är ett önskat beteende hos konsumenter, utan att de faktiskt också handlar vegetariska livsmedel i högre utsträckning, säger Karin Brynell vd Svensk Dagligvaruhandel i rapporten.

Läs mer: Vegovind kan gynna odlare

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen