Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 30 oktober 2018

Vegotrenden växer sig allt starkare

Medvinden för vegetariska produkter blåser allt starkare. En av fyra svenskar äter vegetariskt minst två gånger i veckan.

 Hos Hemköp och Willys går det vegetariska sortimentet starkt.
Hos Hemköp och Willys går det vegetariska sortimentet starkt. FOTO: Johan Sedenius

Dagligvaruföretaget Axfood med kedjorna Willys och Hemköp har låtit Sifo syna vegotrenden. Undersökningen har gjorts för tredje året i följd.

Årets resultat visar att andelen svenskar som äter vegetariskt minst två gånger i veckan har ökat från 19 procent 2016 till 24 procent 2018. Andelen som svarar att de aldrig äter vegetariskt har under samma jämförelseår minskat från 21 procent till 17 procent.

Få veganer

Andelen som säger sig vara vegetarianer eller veganer ligger stabilt på 6 procent. De som betecknar sig som endast veganer är knappt 1 procent.

Lyftet för vego förklaras i stället av ett ökat antal flexitarianer, det vill säga människor som äter kött och parallellt väljer vegetariska produkter en eller flera gånger i veckan.

 En fjärdedel av svenskarna planerar att minska på köttet under det närmaste året, enligt undersökningen från Sifo.
En fjärdedel av svenskarna planerar att minska på köttet under det närmaste året, enligt undersökningen från Sifo. FOTO: Tomas Södergren

Vegetariskt är populärast bland kvinnor, yngre människor och storstadsbor. Könsskillnaderna är stora. Bland männen uppger 24 procent att de aldrig äter vegetariskt. Motsvarande andel bland kvinnor är 10 procent.

Vill minska på köttet

Resultaten av undersökningen tyder vidare på att efterfrågan på vegetariskt kommer att öka framöver. En fjärdedel av svenskarna planerar att minska sin köttkonsumtion under det närmaste året. Bland kvinnor uppgår den andelen till var tredje.

Undersökningen genomfördes i en panel 18-21 oktober i år. Antalet som svarade var cirka 1 350.

LÄS MER: Axfood: Tuffa sommaren slår mot livsmedelsbranschen

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen