Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 september 2019

Vegoturné med syfte att nå 35 000 studenter

Med start på torsdag genomför Djurrättsalliansen en månadslång vegoturné med målsättningen att dela ut 35 000 häften till svenska studenter.

 SLU är ett av lärosäterna där Djurrättsalliansen ska dela ut informationshäften.
SLU är ett av lärosäterna där Djurrättsalliansen ska dela ut informationshäften.

Djurrättsalliansen blev känd 2009 i samband med att organisationen publicerade olagligt tagna bilder från svenska grisgårdar.

Organisationen upplevde tidigare i år en stor motgång när den tvingades ställa in sitt arrangemang Vegomässan sedan flera stora utställare, däribland Ica, hade hoppat av.

Koppling till brottslighet

Anledningen var att det genom Göteborgs-Postens granskning blev känt att det bland volontärerna på mässan fanns militanta aktivister som gick att knyta till hot och annan brottslighet mot lantbrukare.

Däremot genomför Djurrättsalliansen precis som förra året en turné till svenska lärosäten. Under kommande månad gästar dess företrädare med början på torsdag 21 svenska universitet och högskolor.

Börjar i Stockholm

Den så kallade vegoturnén börjar och avslutas i Stockholm. Däremellan besöker Djurrättsalliansens företrädare bland annat SLU i Uppsala, Linnéuniversitetet i Kalmar och Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

– Vi upplåter inga lokaler till utomstående. De får vara på campusområdet och dela ut flygblad vilket alla är i sin fulla rätt till så länge de inte stör ordningen, säger Mikael Jansson, presschef på SLU.

35 000 häften att dela ut

På Stockholms universitet konstaterar Stefan Nyman på presstjänsten att det krävs tillstånd för att ha ett arrangemang på universitetets område och att Djurrättsalliansen inte har sökt något sådant.

”Förra årets vegoturné blev en succé med många givande möten och samtal. 25 000 häften delades ut till studenter 2018 och målet för i år är 35 000 häften”, skriver organisationen på sin hemsida.

Vill samtala på plats

Genom häftet ”Du kan göra skillnad – hur miljoner människor förändrar världen varje dag” försöker Djurrättsalliansen vinna flera anhängare till veganism och djurrätt.

”Vi ser ett stort intresse för veganism och djurrättsfrågor främst bland unga, så därför känns det självklart för oss att vara på svenska universitet och högskolor för att inspirera allt fler att leva djurvänligt och kunna möta och samtala med dessa personer på plats”, säger Daniel Rolke, talesperson för Djurrättsalliansen, på organisationens hemsida.

Ingen offentlig styrelse

Djurrättsalliansen är registrerad som en ideell förening men redovisar inte sin styrelse offentligt. De enda namngivna personerna är föreningens två presskontakter.

LÄS MER: Vegomässan ställer in i höstDjurrättsalliansen har smygfilmat svenska gårdar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen