Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 december 2018

Verksamheten börjar återgå efter storbranden på Gotland

70-talet kor dog i onsdagens stora brand i en ladugård i Lokrume på norra Gotland.

Nu börjar verksamheten så sakta återgå till det normala för den drabbade mjölkbonden Bertil Olofsson.

 35 brandmän och 10 brandbilar deltog i släckningsarbetet med branden i en ladugård i Lokrume på norra Gotland.
35 brandmän och 10 brandbilar deltog i släckningsarbetet med branden i en ladugård i Lokrume på norra Gotland. FOTO: Roland Magnusson / Alamy

Det var i onsdags kväll som branden började i ladugården i Kroks i Lokrume på norra Gotland. 180 mjölkkor och ungdjur fanns inne i ladugården, varav fler än hälften kunde räddas. Resten brann inne efter att byggnaden blev övertänd.

Rök från mjölkrummet

Branden fick ett väldigt snabbt förlopp, berättar Bertil Olofsson:

– Jag hade varit iväg vid 20-tiden och tittat till hästar hos en bekant och när jag kom tillbaka trekvart senare såg jag att det rök från mjölkrummet. Jag var inne ett par gånger med brandsläckare, men till slut blev det för mycket rök och eld så det gick inte att vara kvar, berättar Bertil Olofsson.

Sov en timme på ett dygn

35 brandmän kom till platsen och släckningsarbetet höll på hela natten. Bertil fick nästan ingen sömn på ett dygn, och har under helgen försökt landa i sin nya verklighet.

– Först har man ju inte tid att tänka, då måste man bara få ut djuren. Igår var det som värst, det blir ju så att det kommer efteråt när man ligger och funderar på saker. Det var en fruktansvärd händelse, att djur brinner upp är jobbigt. Men det var ju skönt att ingen människa skadades. Och i natt har jag sovit bättre.

Tur i oturen

Alla överlevande kor har flyttats över till en annan ladugård. Där bedrevs mjölkproduktion fram till i våras, så det mesta av utrustningen var kvar i byggnaden. Där ska korna nu vara kvar under nästa år.

– Det var tur i oturen att den låg bara en mil härifrån, säger Bertil Olofsson. Vi har haft lite strul med mjölkroboten, det är en äldre modell, så nu håller de på att fixa med den. Sen var det krångel med mjölktanken, men det ska nog ordna sig också.

Byggnad i ruiner

Bertil Olofsson säger att det kommer att dröja innan de kan flytta tillbaka verksamheten till hans gård, eftersom hela byggnaden är i ruiner.

– Vi måste röja upp och få bort allt järnskrot och farligt avfall, och sen ta bort sten och betong innan vi kan bygga nytt. Man får hoppas att det är klart med en uppbyggnad inom ett år.

Tacksam för bygdens stöd

Olofsson är tacksam för all hjälp han fått av grannar och lantbrukskollegor.

– Vi har haft väldigt god hjälp av vänner och bekanta, och LRF har ställt upp. Hela bygden har hjälpt till, och det är tur det, vi hade aldrig klarat det här själva.

Läs också: Många djur dog i våldsam brand

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen