Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 februari 2019

Vertikalodlare ett av hetaste framtidsjobben

Trygghetsrådet har kommit med en rapport om vilka jobb som har framtiden för sig. Bland de tio hetaste är vertikalodlare - ”framtidens bonde”.

 Odling inomhus och under jord är framtidens melodi tror Trygghetsrådet. Med hjälp av nya teknologier tar man fram råvaror som är klimatsmarta och hälsosamma.
Odling inomhus och under jord är framtidens melodi tror Trygghetsrådet. Med hjälp av nya teknologier tar man fram råvaror som är klimatsmarta och hälsosamma. FOTO: Istock

Arbetsmarknaden är i ständig förändring, kanske mer nu än någonsin. Därför har Trygghetsrådet (TRR) tagit fram rapporten ”Framtidens arbetsliv är här”, som bygger på en rad rapporter, artiklar och studier, samt intervjuer av ledande experter och personer som arbetar med den typ av yrken som framtidens arbetsmarknad kan tänkas rymma. Syftet med rapporten är främst att inspirera, snarare än att överlämna ett facit.

Odling på höjden kommer bli vanligare

Ett av yrkena som lyfts fram är vertikalodlare, som enligt rapporten är ”framtidens bonde”. TRR menar att yrkesgruppen kommer att behövas i takt med att världens befolkning ökar och urbaniseras.

Då kommer stadsodling – dels på innegårdar och tak, men även inomhus och under jord – att ske genom att man odlar på höjden. Grödornas rötter får växtnäring via vatten som cirkuleras, vilket kräver drygt 90 procent mindre vatten än konventionell odling.

Praotjänster utlysta

För att bli odlare bör man utbilda sig inom något av följande fem områden: miljö- och energikunskap, naturvetenskap, biologi, agrikultur eller hydroponisk odling.

I samband med rapportlanseringen utlyses även praotjänster, bland annat som vertikalodlare på Urban Oasis. Praoperioden kommer att omfatta 1-3 dagar i slutet av mars.

Fakta om ”Framtidens arbetsliv är här”

Innehållet och förslagen i rapporten bygger på studier av den befintliga litteraturen på området och på förslag från en panel med medlemmar från bland annat Vinnova, Serendipity, Sana Labs, Riksteatern, Furhat, Telenor och Bzzt.

Källa: Trygghetsrådet

LÄS MER: Skördetiden närmar sig under jordLÄS MER Får 1,6 miljarder för kryddväggar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen