Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 juni 2019

Veteax klipptes av när ishagel drabbade Lidköping

Flera lantbrukare runt Lidköping drog en riktig nitlott när ett oväder med ishagel stora som pingisbollar svepte fram över bygden på onsdagskvällen.

 Storleken på hagelkornen varierade i det drabbade området runt Lidköping.
Storleken på hagelkornen varierade i det drabbade området runt Lidköping. FOTO: Fredrik Weihard

Deltidslantbrukaren Fredrik Weihard var vid 18-tiden på onsdagen på väg med en av döttrarna till fotbollsträning i Saleby söder om Lidköping när de mötte ovädret.

– Vi riktigt satt och duckade i bilen. Det small i taket och när vi kom fram tittade alla på sina bilar och kunde konstatera bucklor i taket, berättar Fredrik Weihard.

 Efter ovädret var marken mer eller mindre täckt av de stora hagelkornen.
Efter ovädret var marken mer eller mindre täckt av de stora hagelkornen. FOTO: Fredrik Weihard

Gått fram som en kniv

När han och övriga delägare i lantbrukssamarbetet Kornboden AB tittade över markerna kunde de konstatera att haglet hade gått fram i ett smalt stråk vilket gjorde att skadorna inom samma fält varierade avsevärt.

– Man kan säga att det har gått fram som en skarp kniv. Skadorna har i vissa fall varit ganska små men också ganska allvarliga, säger Fredrik Weihard.

 Fredrik Weihard, växtodlare på deltid, Hovby, Lidköping. Delägare i Kornboden AB.
Fredrik Weihard, växtodlare på deltid, Hovby, Lidköping. Delägare i Kornboden AB. FOTO: Janne Andersson

Hälften av ärterna förstörda

Halva det skift med ärter som Kornboden odlar på kontrakt är till exempel helt förstört. På ett havrefält som drabbades uppskattar Fredrik skadorna till 20–30 procent. Kraften i hagelskuren var så stor att veteax hade klippts av.

– Det gör lite ont i magen att gå omkring och titta. Man hade ju mycket hellre velat mäta skörden i tröskan men nu blir det i stället folk från försäkringsbolaget som får komma i nästa vecka och göra en bedömning hur mycket som gått förlorat, säger Fredrik Weihard.

50 millimeter stora hagel

Totalt beräknar delägarna i Kornboden att cirka 200 hektar på något sätt skadades av ovädret.

En bekant till Fredrik Weihard hade mätt ett hagelkorn som var mer än 50 millimeter i diameter. Men storleken på dem kunde skilja sig bara inom små avstånd.

 Delar av de ärtodlingar som Kornboden har på kontrakt var helt förstörda.
Delar av de ärtodlingar som Kornboden har på kontrakt var helt förstörda. FOTO: Fredrik Weihard

Slog sönder glasrutor

– Hemma hos min mamma och pappa var de inte större än pottekulor men hos deras granne hade glasen i växthuset slagits sönder. Pappa är 70 år och säger att han aldrig tidigare upplevt något liknande under hela sitt liv, förklarar Fredrik Weihard.

Haglet drog fram från söder och gick öster om Lidan innan det gick in över centrala Lidköping och vidare längs östra sidan av Kållandsö.

 Kraften i hagelskuren var så stor att axen i vetet slogs av.
Kraften i hagelskuren var så stor att axen i vetet slogs av. FOTO: Fredrik Weihard

Bucklor på bilarna

Ovädret orsakade skador i form av sönderslagna fönster, trasiga altantak och bucklade bilar samtidigt som gator och fastigheter översvämmades.

Räddningstjänsten överöstes av larm, bland annat sedan en husbil glidit ned i diket på grund av den halka som uppstod.

FAKTA: Ishagel ovanligt i Sverige

Ishagel är i princip småhagel som har vuxit sig förbi 5-millimetersgränsen och kan bli mycket stora. De är inte alltid runda utan kan vara både avlånga och oregelbundna i formen. Denna sorts hagel förekommer endast sällan i Sverige och då oftast i samband med kraftiga åskskurar.

Hagel bildas i Cumulonimbus (bymoln) som innehåller underkylda vattendroppar. Om en snöflinga i molnet kolliderar med en sådan droppe fryser den på kristallen. När den blir större ökar risken för ytterligare kollisioner och större iskorn kan växa till.

Källa: SMHI

Relaterade artiklar

Till toppen