Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 februari 2018

Veteodlingen i USA minskar

USA:s odlare pressas av konkurrens från utlandet.

– Signalerna är att veteodlingen i USA fortsätter att minska, sa Warren Preston, vice chefsekonom på det amerikanska jordbruksdepartementet, USDA, på konferensen Nordic Agro Summit i Malmö förra veckan.

 Lantbruk specialiserade på veteodling sticker ut som den näst högst belånade produktionsgrenen i USA.
Lantbruk specialiserade på veteodling sticker ut som den näst högst belånade produktionsgrenen i USA. FOTO: David Johansen

Soja, majs och vete från USA har tappat andelar på den globala exportmarknaden de senaste tio åren till följd av att produktionen i andra länder har ökat, inte minst majs och sojabönor från Argentina och Brasilien. Även det amerikanska vetet har tappat andelar och har de senaste åren stått för mindre än 20 procent av den globala exporten.

Odlare byter gröda

Förra årets rekordskörd i Ryssland har dessutom fått billigt vete att strömma ut på världsmarknaden. I kombination med stärkt dollarkurs har USA-vete inte varit konkurrenskraftigt. Nu byter odlarna till andra grödor.

– Vi ser att lantbrukare minskar sina vetearealer. Dessutom har det skett tekniska förändringar som möjliggör odling av majs, sojabönor och andra grödor i traditionella veteodlingsområden, säger Warren Preston.

”Högt belånade”

Lägre priser har gjort att USA:s lantbrukssektor tjänar allt mindre. Nettoinkomsterna har nästan halverats sedan 2013 och låg 2016 på cirka 65 miljarder dollar. USDA räknar med ungefär samma nivå 2017. Både tillgångar och skulder har ökat. Samtidigt har rörelsekapitalet blivit mindre och lantbruket lägger förhållandevis mer på räntebetalningar. Lantbruk specialiserade på veteodling sticker ut som den näst högst belånade produktionsgrenen.

– Bland vetegårdar är det nästan 25 procent som är högt eller väldigt högt belånade. Vid den nivån börjar man bli lite orolig, säger Warren Preston. 

Ökning av soja

Inom växtodlingen förutspår USDA en fortsatt ökning av sojaodling, både på kort och lång sikt. De två senaste åren har priserna gynnat odling av sojabönor framför majs.

– Vi förväntar oss att det sker även 2018 eftersom vi relativt sett har starka priser på sojabönor, säger Warren Preston.

Också på längre sikt väntas odlingen av sojabönor i USA ha en fortsatt uppåtgående trend som en följd av ökad efterfrågan på protein, inte minst från Kina och Indien.

Ojämn produktion

För vetet väntas en fortsatt stor konkurrens österifrån.

– Vi förväntar oss att Ryssland och Ukraina kommer spela en allt större roll på vetemarknaden. Men deras produktion har historiskt varit ojämn. Om det inträffar en stor väderhändelse kan vi få en stor topp i världsmarknadspriserna. Den ojämnheten skulle kunna ändra framtida beslut, säger Warren Preston.

Läs mer: Björn Folkesson: Grödorna får en släng av sleven

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen