Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 29 oktober 2019

Veterinärstation i Kalmar tvingas minska sin verksamhet

2011 var de tio stycken, men från och med årsskiftet finns bara två veterinärer kvar på Kalmar veterinärstation. Det innebär att det blir omöjligt för dem att erbjuda jourverksamhet alla dagar i veckan.

 Från tio på Kalmar veterinär station till två efter årsskiftet. Det blir omöjligt att erbjuda jourverksamhet alla dagar i veckan efter de senaste neddragningarna.
Från tio på Kalmar veterinär station till två efter årsskiftet. Det blir omöjligt att erbjuda jourverksamhet alla dagar i veckan efter de senaste neddragningarna. FOTO: Ann Lindén

– Det är en stressande situation eftersom man har en nära relation med sina djurägare och det känns väldigt tråkigt att behöva lämna dem i sticket. Men tyvärr drabbar situationen både oss och djuren och djurägarna, säger veterinären Rikard Carlzén.

Svårt att få veterinärer till Kalmar

Just nu är de bara tre veterinärer i Kalmar som ensamma sköter all jourverksamhet för stordjur i Kalmar, Torsås, Emmaboda och Nybro kommun.

Det är redan tufft att täcka upp alla jourtimmar, men från och med årsskiftet blir situationen ännu mer ohållbar. 

– Man vill väl egentligen vara fyra för att det ska vara långsiktigt hållbart, säger Rikard Carlzén.

Han berättar att orsaken till underbemanningen är att det är svårt att få veterinärer till Kalmar och att det är något även andra aktörer känt av.  

– Det är kanske inte jätteattraktivt att flytta hit. Dessutom är arbetsförhållandena tuffa och det finns mindre klinker som lockar de som är trötta på jouren, säger Rikard Carlzén.

Ohållbart att upprätthålla samma jourtid

När de endast är två kvar blir det omöjligt för dem att klara av att täcka all jourtid och de har därför bett Jordbruksverket om hjälp. 

– Vi hoppas på att de kan gå in och lösa jouren med hjälp av andra distrikt som har bättre med folk, säger Rikard Carlzén.

Men långsiktigt tror han att Jordbruksverket behöver se över hur bemanningen ska lösas mer permanent.

– I vissa länder finns det en jourplikt för att djurskyddet ska kunna upprätthållas, kanske skulle det krävas även här, säger Rikard Carlzén.

Oklart hur länge de orkar stanna i branschen

I nuläget har de två kvarvarande veterinärerna inga planer på att sluta på kliniken men samtidigt är Rikard Carlzén ärlig med att han inte vet hur länge de orkar fortsätta när arbetsförhållandena nu blir ännu tuffare. 

– Min kollega har dessutom 200 lamningar i januari och februari och risken är att vi på sikt inte orkar vara kvar i branschen. Det blir trots allt en väldigt tråkig situation att bara stressa runt mellan gårdarna och inte ha så många kollegor, säger Rikard Carlzén.

LÄS MER: Ohållbar veterinärsituation riskerar djurskyddet

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen