Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 december 2018

”Vi glömmer så fort hur världen förändras”

Julen är överflödens tid och vi tar det för givet, men vi måste också förbereda oss på att allt är föränderligt och skört, skriver LRF Ungdomens ordförande Emilia Astrenius Widerström.

 Mitt i julens överflöd kan det vara bra att tänka på att inte ta allt för givet, skriver krönikören.
Mitt i julens överflöd kan det vara bra att tänka på att inte ta allt för givet, skriver krönikören. FOTO: Mostphotos

Jag har alltid älskat julen. Doften av saffran, julbak och stök i alla dess former. Att ”jula” har alltid varit en stark tradition i vårt hushåll. Ju äldre jag blir, desto tacksammare blir jag över det julen ger.

Maten är en central del av julen. Mat i överflöd som vi ställer på bordet, och som räcker i flera dagar efter själva julafton. Historiskt innebar julmaten en familjär ceremoni för att bryta den annars konserverade och torkade vardagen. Och nya smårätter har lagts till över tid. Visste ni till exempel att köttbullarna inte blev etablerade på julbordet förrän på 1970-talet?

I Husmoderns köksalmanacka från 1938 står det: ”Allt gammalt skall man ej bibehålla, alla gamla bruk behöva ej upprätthållas men julen skall, hoppas vi, firas efter samma linjer som hittills.”

I början på december var jag i Belgien för att fira CEJAs 60-årsdag. CEJA, som är europeiska unga bönders paraplyorganisation, bildades 1958. Vid firandet hade vi en konferens om jämställdhet, innovation, ekologisk hållbarhet och kommunikation inför framtiden. För mig var det fantastiskt att träffa och höra så många inspirerande unga kollegor berätta om sin vardag ute i Europa – med en gemensam, stark framtidstro.

Efter konferensen gick vi tillsammans mot middagen. På vägen dit gjorde vi ett stopp för att se ceremonin som utspelar sig varje dag klockan 20.00 i Meninporten. Den har utförts sedan 1928, till minne av dem som förlorade livet under första världskriget och som inte har någon gravplats. På väggarna inne i monumentet finns 54 395 namn.

Mitt uppe i det som var innan, då vi pratade framtidsutsikter, kom jag till insikt om hur fort vi glömmer. Hur världen förändras, och att den kan göra det fort. Hur något som i dag är självklart kan vara så föränderligt och skört. Och hur dagens överflöd kan få oss att glömma hur det var en gång, och kan bli igen, om Sveriges gränser stängs.

Maten kan en dag komma att vara en allt mer bidragande orsak till konflikter i världen. Med tre helt skilda världar – framtiden, nutiden och historien – måste vi vara överens om att mat ska finnas tillgängligt för alla. Vem vet hur framtidens julbord kommer att se ut? Det kommer antagligen att vara präglat av händelser som sker runt omkring oss i detta nu.

Med detta vill jag tacka Sveriges bönder för maten. Tacksamheten jag känner vill jag aldrig glömma.

Emilia Astrenius Widerström,

Ordförande, LRF Ungdomen

Relaterade artiklar

Till toppen