Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 18 mars 2014

"Vi gör säkrare val med e-brickor"

Vid årets lamning tar Anna och Tomas Olsson på Norrby gård steget fullt ut och övergår till elektronisk öronmärkning. Förhoppningen är att lättare kunna optimera produktionen.

Via handenheten, av samma typ som används av länsstyrelsen och bilprovningen, får Tomas Olsson snabbt information om varje enskilt djur.
Bild 1/6Via handenheten, av samma typ som används av länsstyrelsen och bilprovningen, får Tomas Olsson snabbt information om varje enskilt djur. FOTO: Linda Grimstedt
Vid vågen finns en platta som snabbt registrerar det djur som kommit in och därmed förenklar sortering. För Tomas och Anna Olsson har de elektroniska öronbrickorna blivit ett viktigt verktyg i produktionen.
Bild 2/6Vid vågen finns en platta som snabbt registrerar det djur som kommit in och därmed förenklar sortering. För Tomas och Anna Olsson har de elektroniska öronbrickorna blivit ett viktigt verktyg i produktionen. FOTO: Linda Grimstedt
Tacklammet var det sjuhundrade och sista att födas på Norrby gård under vinterns lamning. Tack vare sitt elektroniska öronmärke kommer hon att journalföras noggrannt av Tomas Olsson.
Bild 3/6Tacklammet var det sjuhundrade och sista att födas på Norrby gård under vinterns lamning. Tack vare sitt elektroniska öronmärke kommer hon att journalföras noggrannt av Tomas Olsson. FOTO: Linda Grimstedt
Plåttriga papperslistor över lamningarna är ett minne blott på Norrby gård.
Bild 4/6Plåttriga papperslistor över lamningarna är ett minne blott på Norrby gård. FOTO: Linda Grimstedt
Tomas och Anna Olsson har stenkoll på sina djur tack vare det nya dataprogrammet.
Bild 5/6Tomas och Anna Olsson har stenkoll på sina djur tack vare det nya dataprogrammet. FOTO: Linda Grimstedt
Bild 6/6 FOTO: Linda Grimstedt

Norrby gård i Västmanland är med sina 900 tackor en av Sveriges största fårbesättningar, vilket gör behovet av en rationell hantering stort.

2008 beställde man hem sina första elektroniska öronbrickor i syfte att undersöka om ett elektroniskt system skulle kunna förenkla vardagen och samtidigt bli ett hjälpmedel i produktionen.

I år märktes samtliga 700 primörlamm med elektroniska brickor.

– Visst är det dyrt per djur och vi har funderat på om det här går att räkna hem. Men det var samma sak när vi räknade på fyrhjulingen och fullfodervagnen och i dag skulle vi inte klara oss utan dem. Effekten ser man först efteråt, det kanske blir samma sak med det här, säger Tomas Olsson.

Han och hustrun Anna har de senaste fem åren testat sig fram för att hitta rätt teknik till de elektroniska brickorna. När de i höstas hittade det engelska dataprogrammet FarmIT 3000 föll bitarna på plats.

Bland annat blir registrering och gruppering enklare.

Anna och Tomas Olsson individmärker sedan tidigare alla sina lamm och har därefter fört in uppgifterna i ett exceldokument. Men med en växande produktion blev det ohållbart.

– Alla listor blir bara plotter till slut. Man vet inte vad man håller på med, säger Anna Olsson.

Nu gör de i stället noteringar på en whiteboard vid varje box i samband med lamning. Vid märkningen förs alla uppgifter in i handenheten och tankas sedan över i datorn. Döda lamm, flerfödslar, adoptioner och eventuella problem är också uppgifter som förs in i systemet.

Vid avvänjningen blir programmet sedan en hjälp när tackor ska sorteras ut för avel och slakt. Då går det att i datorn identifiera de djur som bäst stämmer överens med produktionsmålen och de som faller ur. Sedan går tackorna genom vågen där en platta känner av öronbrickan och visar på displayen hur djuren ska sorteras.

– Jag kan få den information jag vill utan att vi ska behöva stå med en massa listor, säger Tomas Olsson.

Tack vare programmet blir också kontrollen över lammens viktkurvor enklare i och med att programmet registrerar på individnivå i samband med vägningen varannan vecka. Skulle Anna och Tomas Olsson vilja kan programmet även kopplas till automatiska grindar som själva sorterar djuren.

– Men man får inte glömma bort att titta på djuren. Det här är bara ett verktyg, påpekar Tomas Olsson.

Fakta: Elektronisk öronmärkning

  • Elektronisk öronmärkning är inte obligatorisk på något djurslag i Sverige.
  • I EU är brickorna obligatoriska på får och getter i länder som har fler än 600 000 sådana djur. Diskussioner pågår inom EU om att införa elektronisk öronmärkning även för nöt.
  • I Sverige ska djur som är avsedda för handel inom EU märkas elektroniskt. I dagsläget finns bara någon enstaka elektronisk stalljournal som även är anpassad för elektroniska brickor.

Källa: Niklas Persson, Jordbruksverket.

Relaterade artiklar

Till toppen