Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 22 juni 2017

”Vi har fantastiskt fin kvalitet på jordgubbar”

Svenska jordgubbsodlare har det hektiskt just nu, då alla vill ha svenska jordgubbar till midsommarfirandet. Magnus Engstedt har arbetat med rådgivning mot frukt- och bärodlare sedan 1970-talet och har full koll på Jordgubbssverige.

 Magnus Engstedt är bärrådgivare och styrelseledamot i LRF bär.
Magnus Engstedt är bärrådgivare och styrelseledamot i LRF bär. FOTO: Lars von Knorring

Hur blir jordgubbsåret 2017?

– Det har varit ett konstigt år hittills. Först en mild torr vinter och tidig vår, där mars och april bytte plats. När det slog om och plötsligt blev kallt kring påsk hade många plantor kommit i blom. Kyla och frostnätter har gjort att många gått miste om stora delar av första plocket. Det har varit brist på svenska jordgubbar fram till nu. Vi har precis kommit i kapp.

– Nu verkar det bli jämn fördelning av bär över juni och juli. Vi hoppas att det ska flyta på. Det som är helt klart är i alla fall att all import är överflödig just nu.

Hur ser trenderna ut för jordgubbsodlingen?

– Det kommer upp allt fler odlingstunnlar och nya lösningar för att möjliggöra odling av flera omgångar på samma plats. De nya lösningarna för upprepad odling på samma plats är en konsekvens av att tunnlarna är en dyr investering och att det är kostsamt att flytta tunnlar, stamledningar, bevattningssystem och så vidare.

– Förra årets stora gråmögelangrepp har fått många att investera i tunnlar. Odlar du med plastlist i tunnel så behövs inget ogräsmedel och du har en kontrollerad miljö där du slipper gråmögel. Alltså minskar bekämpningsbehovet och vid behov kan man använda ickekonventionella bekämpningstekniker eftersom det är en sluten miljö.

Svensk jordgubbsproduktion

Svensk bärproduktion ökar till följd av ny teknik, nya sorter och nya planttyper.

Jordgubbar är den största svenska trädgårdsgrödan.

Areal jordgubbsodling 2016: 2301 hektar

Skörd 2016: cirka 15 000 ton

På årsbasis är 70 procent av de jordgubbar som säljs i Sverige svenska.

KÄLLA: Jordbruksverket och Bärfrämjandet

Är svenska jordgubbar godare?

– Ja, vi har fantastiskt fin kvalitet och av flera olika anledningar. De svenska jordgubbarna är ofta plockade samma dag som vi köper dem, medan exporterade bär plockas långt tidigare. Jordgubbar är en extrem färskvara och närheten till odlingen är väldigt avgörande för smak och konsistens.

– Den invändiga kvalitén är också enormt viktig. Vårt svala klimat ger bären bättre smak. Under de långa dagarna har jordgubbarna gott om tid att bygga på kolhydrater som ger sötma. De behåller också mycket av sötman i det kallare klimatet. Därför är de svenska svala sommarnätterna en styrka. I varmare klimat ökar plantans respiration och då förbrukas delar av bärets socker.

– Det här innebär också att bär som odlats längre norrut i landet ofta är godare och sötare. Nu ska man inte hårddra det för mycket, men den tendensen finns.

Finns det utrymme att ta större del av marknaden?

– Vi lyckas förlänga produktionstiden allt mer. Många producerar ända in i oktober, men ändå är största delen av jordgubbarna på butikshyllorna efter augusti importerade. Här finns det möjlighet att ta marknadsandelar.

Finns det någonstans i Sverige där det är bättre att odla jordgubbar?

– Egentligen inte, men det är klart att när det gäller att få fram bär till midsommar så underlättar det ju att vara längre söderut. I år har bären inte kommit så långt än och till midsommar kommer det att finnas ovanligt lite bär som odlats i Mellansverige och uppåt.

Kommer det finnas svenska jordgubbar till midsommar?

– Jadå, men en stor del av svenskarna kommer få köpa bär som odlats någon annanstans i landet.

Hur äter du dina jordgubbar i midsommar?

– I stora lass, jag frossar med bär, glass och grädde i den stor skål.

Magnus Engstedt

Ålder: 66 år

Familj: Hustrun Anna, döttrarna på två och fyra år samt två vuxna söner.

Bor: Jönköping.

Intressen: Samlar på svenska frimärken och älskar att vara hemma med familjen och fixa i trädgården.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen