Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 20 maj 2018

”Vi har halverat fallen av mastit”

MELLERUD.

På Bergs Säteri larmas personalen när juvertemperaturen hos korna avviker från det normala. Sedan värmedetekterande kameror installerats vid gårdens mjölkgrop har förekomsten av mastiter halverats och mjölkproduktionen ökat.

 Eva Olsson, Bergs Säteri.
Eva Olsson, Bergs Säteri. FOTO: Stig Hedström

Strax norr om Mellerud driver Eva Olsson och maken Ingemar Torstensson ekologisk mjölkproduktion med 290 holsteinkor. 2015 installerade de värmedetekterande kameror i fiskbensstallet och sedan dess har produktionen ökat, mastiterna minskat och kostnaderna för sjuka djur sjunkit.

– Kan vi spara en till två mastiter per månad så är hyran av utrustningen betald. Och hittills har vi faktiskt halverat våra veterinärkostnader, säger Eva Olsson.

FAKTA: Mastit

Mastit är en inflammation i mjölkkörteln och kroppens reaktion på antingen en bakterieinfektion eller vävnadsskada.

Klinisk mastit = juverinflammation med synliga symtom.

Subklinisk mastit = juverinflammation utan synliga symtom.

Kamerorna som sitter placerade på vardera sida av ingången till mjölkningsstallet tar bilder på båda sidor av kons juver. Genom bildanalys detekteras avvikande juvertemperaturer som kan tyda på begynnande inflammation och systemet larmar djurskötaren som kan vidta åtgärder.

 På gårdsdatorn kan personalen se bilder och data över högriskkor.
På gårdsdatorn kan personalen se bilder och data över högriskkor. FOTO: Stig Hedström

Tjänsten skapar också larmlistor över upptäckta avvikelser och skapar särskilda observationslistor över djur som orsakar återkommande larm.

– Det går undan i dagens moderna stall och juverkunskapen finns inte alltid hos den som mjölkar. Det den här tekniken gör är att peka ut riskdjur för personalen. Ofta behövs ingen större åtgärd än att man smörjer dem med liniment. Andra gånger blir det sjukbox eller tillkallande av veterinär för provtagning, säger Eva Olsson och tillägger:

– Ibland kan också temperaturskillnaden bero på andra saker som till exempel brunst eller att kon är relativt nykalvad, det som är bra är att tekniken pekar ut de djur man bör hålla ett extra öga på. Det gör det enklare att hålla koll på besättningen.

 Eva Olsson, Bergs Säteri.
Eva Olsson, Bergs Säteri. FOTO: Stig Hedström

Efter många års kamp mot den mastitorsakande bakterien streptococcus agalactiae (SRA) och hundratals PCR-provtagningar vet Eva Olsson och Ingemar Torstensson hur kostsamt och tidskrävande mastitprevention och bekämpning kan vara. Efter att de 2014 blev helt SRA-fria besökte de Vadsbo Mjölk som hade Agricam i drift och bestämde sig för att testa.

Första året efter installationen sjönk procentandelen i Kokontrollens ”Signal och djurvälfärd” från 15 till 11 procent och i dag har de halverat förekomsten av klinisk mastit. Eva Olsson som fört statistik sedan installationen har också sett att andelen djur med låga juverklasser ökat.

– Det som hänt är att vi tryckt ner celltalen och de subkliniska mastiterna. Men Agricam botar inte juverinflammationen, det ska man ha klart för sig. Det som är bra är att när riskkon pekas ut och man gör en insats för att häva inflammationen så minskar också smittspridningen. Det är det jag sett här och som en konsekvens har vi fått ökad avkastning, säger hon.

 Värmekamera mäter juvertemperatur.
Värmekamera mäter juvertemperatur. FOTO: Stig Hedström

I dag mjölkar ekokorna på Bergs Säteri i medel 10 800 kilo ECM per år, vilket är närmare fem procent mer än september 2015 när bildanalystekniken kom till gården.

Eva Olsson är nöjd med tekniken, men hon är osäker på om den passar alla.

– Det är inte bara att smörja juver och gå vidare, man måste jobba efter systemet. Och jag tror man behöver ha ett större antal djur för att det ska vara värt det. Annars är startkostnaden för hög. Har man en besättning med bra koll på djuren och hur man mjölkar, god hygien på båspallar och så vidare, ja då kanske det är överflödigt med ett sånt här system. För oss ekoproducenter som har förlängd karenstid är det lättare att räkna hem, säger hon.

FAKTA: Bergs Säteri

Ekologisk mjölkproduktion

Ägare: Eva Olsson och Ingemar Torstensson

Personal: 7 heltid inklusive Eva och Ingemar, samt extrapersonal vid säsong.

System: Lösdrift och mjölkning i fiskbensstall om två gånger tio platser. Delpro.

Djur: I dagsläget mjölkas 255 kor. På grund av rådande slaktköer är koantalet på 290 djur högre än önskat.

Foder: blandfoder med vallfoder, höstvete, åkerböna, rapskaka samt helsädsblandning av korn och ärt. Nykalvade och högmjölkare har tillgång till foderstationer en period under laktationen.

Produktion: medelproduktion 10 800 kilo ECM

Fetthalt: 4,1 procent

Proteinhalt: 3,4 procent

Tankcelltal: 180 000 celler/ml mjölk

Provmjölkningscelltal: 225 000-250 000 celler/ml mjölk

Mark: 500 hektar i växtföljd samt 150 hektar bete på åkermark

Omsättning 2017: 19 miljoner

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen