Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 4 oktober 2017

Ägaren: ”Man känner sig helt tom”

Runt 1 000 grisar brann inne natten till onsdagen när ett tvåvåningsstall mellan Lidköping och Skara av okänd anledning fattade eld. Branden startade i den ända där spannmålstorken ligger.

 Ännu sju timmar efter att larmet hade gått brann det på många ställen i grisstallet och brandröken låg tung över hela den omgivande bygden.
Ännu sju timmar efter att larmet hade gått brann det på många ställen i grisstallet och brandröken låg tung över hela den omgivande bygden. FOTO: Göran Berglund

Det var en bedrövad och halvt chockad ägare till Hålltorps stallar som betraktade förödelsen på onsdagsmorgonen.

– Man känner sig helt tom. Jag blev väckt strax före klockan två i natt och det var övertänt när jag kom hit. Vi räknar med att cirka 1 000 slaktgrisar i lite olika åldrar brann inne, säger stallägaren Mats Andersson.

 Totalt förstördes ungefär 2 000 ton kvarnvete på Hålltorp. Merparten var inte avsedd för grisarna utan för avsalu.
Totalt förstördes ungefär 2 000 ton kvarnvete på Hålltorp. Merparten var inte avsedd för grisarna utan för avsalu. FOTO: Göran Berglund

Mycket brännbart material

Byggnaden är ett gammalt kostall som den tidigare ägaren byggde om till grisstall i två våningar. Den innehöll mycket brännbart material och ännu sju timmar efter att larmet gick fanns det gott om brandhärdar där eldslågor slog upp.

 Det närmaste boningshuset ligger bara 50 meter i vindriktningen från stallet och de boende fick utrymmas medan räddningstjänsten arbetade med släckningen.
Det närmaste boningshuset ligger bara 50 meter i vindriktningen från stallet och de boende fick utrymmas medan räddningstjänsten arbetade med släckningen. FOTO: Göran Berglund

I ena ändan av stallet fanns spannmålslager i träfickor samt silotorn. Mats Andersson räknar med att ungefär 2 000 ton kvarnvete har blivit förstört.

– Merparten var tänkt att gå till avsalu och en mindre del till grisarna. Nu får vi köra bort det med lastare samtidigt som brandkåren sprutar vatten på det. Risken är ju annars att elden sprider sig till foderberedningen, konstaterar Mats Andersson.

 Räddningsbefäl Lennart Andersson och stallägaren Mats Andersson betraktar förödelsen.
Räddningsbefäl Lennart Andersson och stallägaren Mats Andersson betraktar förödelsen. FOTO: Göran Berglund

Intill finns ytterligare slaktsvinsstall och totalt fanns det cirka 4 500 grisar på gården innan branden startade.

– Vi har ingen aning om brandorsaken. Men torken går förstås dygnet runt i nuläget med ett värmebatteri som eldas av olja och flis, berättar Mats Andersson.

Mjölktransportör larmade

Det var chauffören till en mjölktransport som larmade vid 01.30-tiden. Den västliga vinden blåste ganska stark och räddningstjänsten inriktade sig direkt på att rädda två boningshus i trä alldeles i vindriktningen, det närmaste inte mer än 50 meter från stallet.

 En silobyggnad med ungefär 600 ton spannmål rasade under branden. Foderberedningen klarade sig däremot.
En silobyggnad med ungefär 600 ton spannmål rasade under branden. Foderberedningen klarade sig däremot. FOTO: Göran Berglund

– När första bilen kom hit lyste det rött på himlen och eftersom det föll ett gnistregn mot boningshusen bestämde vi oss i ett tidigt skede att koncentrera oss på dem. De boende utrymdes med hjälp av polisen, säger räddningsbefäl Lennart Andersson.

Otursförföljd

Grisstallet är totalförstört och det kommer att dröja minst ett dygn innan alla eldhärdar har brunnit ut.

 Hettan från branden var så stark att takplåtarna hade lossnat och i vissa fall slungats en bit från byggnaden.
Hettan från branden var så stark att takplåtarna hade lossnat och i vissa fall slungats en bit från byggnaden.

– Det kommer att ta en enorm tid att få bort alla resterna. Vi har bara hunnit höstså ungefär 15 procent och efter detta lär vi väl inte hinna med något ytterligare, suckar Mats Andersson.

Hålltorp har varit otursförföljt på senare år. Vintern 2010 rasade taket till ett av de andra stallen sedan det tyngts ned av snö. Den gången klarade sig dock alla grisarna.

LÄS MER: Över 1 000 grisar dog i brand

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen