Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 maj

”Vi kan bli sedda som en del av lösningen”

SÅNGA-SÄBY.

2018 blev året då lantbrukare och skogsägare sattes på hårda prov. Men ingen kan efter den svåra torkan vara ovetande om vilken enorm kraft det finns i landet. Kraften i landet är temat för årets riksförbundsstämma.

 Palle Borgström, LRF:s ordförande.
Palle Borgström, LRF:s ordförande. FOTO: URBAN BRÅDHE

– Det är tydligt vilken kraft som finns i landet, sa Palle Borgström när han inledningstalade på LRF:s riksförbundsstämma i tisdags.

Topp på agendor

Effekterna av torkan har lantbruket och skogsbruket ännu inte sett de fulla följderna av. Men det torra året har också fått positiva följder: LRF:s frågor har hamnat högt upp på politikernas och medias agendor.

– Vi dominerade hela samhällsdebatten under tre veckor i juli. Vi kunde skapa bilden, faktiskt så till den grad att andra återberättade den, sa Palle Borgström.

Stora problem

Viltet, främst vildsvin, dominerar i motionerna till stämman. Palle Borgström betonade att han är väl medveten om vilka stora problem som vildsvinen orsakar, inte minst efter att ha besökt regionstämmor där debatten varit het. Han sa att det nu var dags för LRF att sätta agendan i samhällsdebatten på samma sätt som man lyckades i somras och i höstas efter torkan.

– Vi har ett läge med viltskador som är helt oacceptabelt. Ett läge där man ger upp och inte brukar marken. Ett läge där man inte kan odla vilka grödor som helst. Det är en inskränkning i ägande- och brukanderätten och ett ingrepp i företagandet. Det räcker inte att bara besvara deltaljfrågor. Vi behöver ta ett helhetsgrepp, framförallt när det gäller vildsvin och skador av vildsvin.

Hjortdjur och fåglar

Han berättade att han senare skulle presentera ett stämmouttalande om vilt. I det tar LRF bland annat initiativ till en högnivågrupp för att analysera läget gällande vildsvin och arbeta fram en handlingsplan för en radikal minskning av antalet vildsvin. Utöver det ska LRF även lyfta problemet med hjortdjur och fåglar som orsakar stor skada i jord- och skogsbruk.

”Ta bollen”

Riksförbundsstämman ska också ta beslut om en klimat- och hållbarhetsstrategi för LRF.

– Min bild är att vi har hukat för länge i buskarna istället för att gå fram och ta den plats vi borde ta. Om vi inte gör det nu, klockan är kvart över 12, blir vi sedda som en bromskloss i klimatarbetet. Men tar vi bollen kan vi bli sedda som en del av lösningen, säger Palle Borgström.

”Lovade lyssna på LRF”

Hat och hot mot djurbönder nämnde han också och betonade att det är oacceptabelt att företagare inte ens är fredade på sin egen gårdsplan.

– Det här är ett område där vi nått en del näringspolitiska framgångar. Inom några få dagar stod det två ministrar i riksdagen, justitieminister Morgan Johansson och inrikesminister Mikael Damberg, och lovade att lyssna på vad LRF säger och lyssna på våra förslag.

Sluter upp

LRF föreslår bland annat ett annat arbetssätt från polisens sida. Man kräver också en förändring av lagens tillämpning, det ska inte vara tillåtet att stå och demonstrera på gårdsplanen.

– Även här ser vi hos de drabbade att andra sluter upp runt om den och hjälper till. Det är också kraften i landet.

Äganderättsfrågor

Äganderättsfrågorna tar också plats bland motionerna och Palle Borgström nämnde fall där LRF nått framgång, ett tydligt exempel är Januariavtalet där äganderättsfrågorna fått stort utrymme.

”Stort ansvar”

Palle Borgström avslutade med att säga att det bakom varje motion som stämman ska ta ställning till finns en medlem som vill förändra något och som ser LRF som vägen där man kan åstadkomma förändring.

– Ni som är fullmäktige har ett stort ansvar.

LÄS MER: Dags för riksförbundsstämman 2019 att dra i gång

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen