Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 23 april 2019

”Vi måste få regn nu i april”

Efter fjolårets rekordvarma och torra sommar är de svenska lantbrukarnas behov av en bra skörd större än någonsin. Potentialen är god men nu krävs det regn för det ska bli fart på grödorna.

 Tidig vårsådd i Skåne.
Tidig vårsådd i Skåne. FOTO: Hans Dahlgren

Om den för växtodlingen usla sommaren 2018 förde något gott med sig var det att bönderna efter tidig skörd fick tid att etablera en rekordstor höstsådd, framhåller Mikael Jeppsson, spannmålschef vid Lantmännen.

Han bedömer att bara sådden av höstvete uppgår till omkring 420 000 hektar, vilket är cirka 50 000 hektar mer jämfört med femårssnittet.

Mindre vårbruk i år

Som ett resultat av stor höstsådd blir vårbruket mindre i år.

– Det har kommit igång bra och är i stort sett avslutat i södra Sverige. I de östra och västra delarna av landet har vårbruket kommit ungefär halvvägs medan det just har påbörjats runt Mälaren, säger Mikael Jeppsson.

Han konstaterar att höstsäden efter en relativt mild vinter överlag ser bra ut, även om delar av höstrapsen har frusit bort. Nederbörden efter årsskiftet har däremot generellt varit både otillräcklig och ojämnt fördelad över landet, de södra delarna har fått mer än de mellersta.

Torka på många håll

Nu är det mycket torrt i de flesta odlingsområdena, slår Mikael Jeppsson fast.

– Det finns inga lager av vatten i våra backar. Vi måste få regn under april för att få en bra uppkomst på vårgrödorna och för att vetet ska växa ordentligt. Man har kört ut gödning på de flesta ställen men utan vatten blir det ingen effekt på kvävet, säger han.

LÄS MER: Nationell varning väntar om grundvattennivåernaLÄS MER: Så rustar du inför ännu en torr sommar

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen