Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 10 februari 2018

"Vi vill att hållbar produktion ska vägas in i handelsavtalet"

EU närmar sig ett handelsavtal med några av Sydamerikas största köttexporterande länder. På plats i Bryssel har LRFs vice ordförande Åsa Odell in i det sista uppvaktat EUs förhandlare om att lyfta in antibiotikafrågan i samtalen om en friare handel med Brasilien, Argentina och andra konkurrenter.

 LRFs vice ordförande Åsa Odell.
LRFs vice ordförande Åsa Odell. FOTO: Ann Lindén

Inför den avgörande rundan som pågår i Bryssel om ökad frihandel mellan EU och det sydamerikanska handelsblocket Mercosur har du bland annat träffat Sandra Gallina som är EUs chefsförhandlare. Vilket budskap har du fört fram?

– Jag har vid samtliga tillfällen beskrivit resan för svenska köttproduktionen efter att vi gick med i EU. Till exempel hur vår grisköttsproduktion sjönk då vi gick in med högre standarder och mötte lägre standarder. Det är först efter drygt 20 år som det svagt vänder uppåt igen därför att konsumenterna har börjar uppskatta god djuromsorg och låg användning av antibiotika. Vi ser en väldigt stor risk för att vi måste göra om den resan om EU öppnar för större kvoter av nötkött och kyckling från Mercosurländerna.

Hur vanligt är det med antibiotikaanvändning i djuruppfödningen i ett land som Brasilien?

– Man har mycket mer generösa tillämpningar för antibiotika. Man blandar i antibiotika i fodret för att maskera en sämre djurhållning. I Sverige ger vi ju bara antibiotika individuellt till sjuka djur.

Läs mer: EU erbjuder ökad köttimport till Mercosurländerna

Vad hoppas LRF åstadkomma för slutresultatet av förhandlingarna?

– Vi vill att hållbar produktion ska vägas in i handelsavtalet, att man tar hänsyn till både djurvälfärd och antibiotika i förhandlingarna.

Och vilken respons har ni fått från EUs förhandlare?

– Responsen varierar. När vi pratar med EU-kommissionens jordbruksdirektorat, DG Agri, är de helt inne på vår linje. De anser numera att det är rätt riktning att gå. Men Sandra Gallina låter mer uppgiven och säger att hon har försökt, men att Mercosurländerna hittills inte har varit intresserade.

EUs handelskommissionär Cecilia Malmström rapporteras förra veckan ha erbjudit Mercosur ett ännu mer generöst bud om sänkta EU-tullar för nötköttsimport. Det är nu en kvot på 99 000 ton i stället för 70 000 som ligger på förhandlingsbordet – men bara om EU får sänkta tullar på exporten av bilar och mejeriprodukter.

Läs mer: Avtalet mellan EU och Mercosur nära ett avgörande

Hur skulle en höjd nötköttskvot påverka Sverige?

– Redan i dag kommer 75 procent av EUs import från Brasilien, Argentina och Uruguay. Skulle det komma 99 000 ton ovanpå det skulle nötköttsmarknaden bli starkt påverkad. Och det i ett läge då Brexit ökar trycket på våra köttdiskar. Någonstans ska de stora mängder kött som Irland exporterar till Storbritannien ta vägen.

Hur påverkas konkurrensen på kycklingsidan?

– Vart fjärde kycklingbröst som äts i EU kommer från tredje land. EU-kommissionen talar om att ge Brasilien en extrakvot på 100 000 ton kyckling. Det motsvarar i så fall en minskning av produktionen i EU med 150 miljoner kycklingar.

På mejerisidan bedömer Cecilia Malmström att EU kan öka sin export till Mercosur. Vad tror du?

– Det skulle kunna finnas möjligheter inom mejeri, men då tappar vi ju så att säga i andra ändan.

Fakta: EUs förhandling om frihandel med Mercosur

Handelsblocket Mercosur består av Brasilien, Argentina, Uruguay och Paraguay.

Bland Mercosurs intressen i förhandlingarna finns ökad export av nötkött, kyckling, socker och sockerrörsbaserad etanol. På dessa områden erbjuder EU sänkt tull i form av särskilda kvoter. Detta för att i viss mån kunna fortsätta att skydda sin egen produktion.

EUs förhandlingar med Mercosur startade 1999, men har i långa perioder legat på is. 2010 togs de åter upp och har fått extra fart av USAs nya protektionistiska linje under president Trump.

30 januari möttes förhandlarna från båda sidor i Bryssel, för att under två veckor försöka nå en överenskommelse.

Fakta: Åsa Odell

Ålder: 53 år.

Familj: Gift med Bertil, tre barn.

Bakgrund: Lantmästare, vice ordförande i LRF och ordförande i LRF Kött.

Familjen driver ett lantbruk med grisproduktion och Växtodling i Södra Åby i Trelleborgs kommun.

Intressen: Trädgård, mat, resor och hundar. Har två hundar av rasen Vorsteh.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen