Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 april 2018

Vildsvin kan jagas med jourjakt

Det senaste vapnet mot vildsvinen runt Tåkern och Omberg i Östergötland är ett förslag om jourjaktlag.

 Jägare och markägare i Östergötland hade möte om vildsvin.
Jägare och markägare i Östergötland hade möte om vildsvin. FOTO: Mostphotos

Detta initiativ kom ut ett möte mellan Vadstena-Dals LRF-avdelning och Tåkernbygdens jaktvårdskrets, på grund av att skador på grödor och sådd blivit så pass omfattande. Det skriver Östgöta Corren.

Skapa jourjaktlag

Markägare och jägare kom fram till bland annat ett förslag att om skapa jourjaktlag, som snabbt kan rycka ut.

– Alla markägare är inte jägare och alla jägare har inte alltid tid att rycka in med kort varsel. Vi tänker därför intressera ungdomar med jägarexamen att rycka ut och försöka skjuta av där blivit problem. Börjar det skjutas i ett område vet vi också att svinen åtminstone håller sig därifrån för några veckor, säger Thomas Rosén, arrendator på Husberga och jaktledare.

Avstå vildsvinsjakten

Man beslutade även att strunta i vildsvinsjakten på Omberg från senvår och fram till dess att fälten är bärgade. Anledningen till detta är att vildsvinen då ska hållas borta från spannmålsfälten under den känsligaste perioden, speciellt när säden nått mjölkmognad eftersom vildsvinen då äter axen.

Läs mer: LRF vill förenkla regler för vildsvinsjaktEnkät visar tydligt: Vildsvin ger stora problemHan rear ut vildsvinsjakten

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen