Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 2 november 2017

Vildsvin misstänks dödat lamm

För tredje sommaren i rad förlorade fårägaren Bo Lindman över tio lamm på bete på öar i Listerby skärgård, Blekinge. Det var ett mysterium tills han fick höra talas om att vildsvin kunde ligga bakom.

 Fåret som attackerades i en hage norr om Karlskrona.
Fåret som attackerades i en hage norr om Karlskrona. FOTO: Lasse Le Carlsson

Sedan 1990-talet har fårägaren Bo Lindman i Tving i Blekinge haft sina får på sommarbete i Listerby skärgård, på Eneholmen utanför Almö. Men de senaste tre åren har lamm försvunnit spårlöst från öar och kobbar.

– I år har tolv lamm försvunnit, och under de två åren innan förlorade jag ett tiotal lamm per år. Innan dess var det kanske ett lamm per år som dog, men under andra former, säger han.

– Tidigare misstänkte jag tvåbenta varelser, men sedan fick jag reda på att grisar kan ligga bakom.

Bara svansen kvar

Han började då misstänka de två suggor med tio smågrisar som varit i området de år han blivit av med lammen, en till tre månader gamla.

– I år kom jag nästan på dem. Ett lamm hade blivit lite halt och jag satte det, ett annat lamm och två får på en egen kobbe. Dagen efter var lammet borta. Det enda som var kvar var svansen och en liten bit av pälsen och det var spår av grisar på marken, säger han.

Oklart om nästa sommar

Han tror att suggorna har kommit på att det var lätt att simma dit och ta lammen. Vad han ska göra av fåren nästa sommar vet han inte ännu.

– Jag hyr den här ön av länsstyrelsen så jag har diskuterat med dem vad jag ska göra. Jag har EU-stöd med åtagande så jag kan inte bara sluta. Sedan är det naturreservat så man får inte heller göra vad som helst, säger Bo Lindman.

Bekräftar vildsvinsattacker

Lasse Le Carlsson har mångårig erfarenhet av att besikta rovdjursrivna djur för Länsstyrelsen i Blekinge. Han vill inte uttala sig om just detta fall med de försvunna lammen från ön, men kan bekräfta att vildsvin dödar och äter levande djur.

– Jag vill inte uttala mig om den här händelsen eftersom jag inte har inventerat på platsen. Däremot har jag gjort besiktningar på två rågetter som var dödade och delvis ätna, ett par får och ett par nötkalvar som alla dödats av vildsvin. Dessa attacker liknar inte attacker från något annat djur eftersom de har annan typ av tänder – det är mycket slabbigare.

Ingen ersättning av länsstyrelsen

Han berättar om en attack i en fårhage norr om Karlskrona där ett får blev illa åtgånget.

– Där hade vildsvinen lyft upp stolpen till stängslet och gått in under. Sedan började en elak dans där fåret måste ha åkt upp i luften flera gånger innan det till slut dog. Jag har aldrig sett så fruktansvärda skador någon gång, säger Lasse Le Carlsson.

Den som har fått sina tamdjur dödade av vildsvin har inget att hämta när det gäller ersättning från länsstyrelsen för rovdjursskadade djur. Den ersätter nämligen bara skador som orsakats av fredade rovdjur. Eventuell ersättning blir därför en fråga för försäkringsbolag.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen