Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 19 mars 2018

Vildsvin skjutet på grisgård i Jämtland

När grisbonden i Jämtland upptäckte spår av vildsvin på gården satte han sig på pass. I gryningen sköt han den närgångna galten.

 Vildsvinet sköts på gården.
Vildsvinet sköts på gården. FOTO: Mostphotos

Vildsvin påträffas allt längre norrut, men sällan så långt norrut som i Jämtland. Men en tidig morgon i förra veckan sköt jägaren och grisfarmaren Erik Svensson en galt på sin gård i Mo, nordväst om Östersund.

– Jag trodde aldrig i min vildaste fantasi att jag skulle få skjuta ett vildsvin. Det är surrealistiskt, säger Erik Svensson till Östersunds-Posten, enligt Jakt o jägare.

Skört galten vid svinhuset

Tidigare i vinter har det kommit observationer om vildsvin, och Erik Svensson hade även flera gånger sett spår och även själv varit ute och spårat med skoter i skogarna runt gården.

Läs mer: Nya regler ska hejda svinpest i Finland

Men när han såg spår inne bland husen och bök i gödselstacken, satte han sig på pass. I gryningen dök en galt upp och slutade sina dagar några meter från Erik Svenssons svinhus.

– Han har förstås hittat mat här och kanske framför allt alla brunstiga suggor, säger Erik Svensson.

Orolig för smitta

Hans grisfarm är den nordligaste ekologiska gården i landet och grisarna går fritt mellan inne och hagen, som är omgärdad av elstängsel. Han är orolig för att vildsvin kan föra med sig smitta.

– Jag har 800 djur och en smitta skulle kunna förstöra hela företaget egentligen, säger Erik Svensson.

Läs mer: Tyskland inför vildsvinsjakt hela året

Tror att den förts dit

Han misstänker att vildsvinet inte tagit sig till Jämtland själv, denna vinter med ett snödjup på 130 centimeter, utan att den förts dit.

– Jag personligen tror att det är någon som kör hit dem, alltså fångar söderut och kör hit dem för att på sikt få jaktbart vilt, säger han i Östersunds-Posten.

Läs mer: Gemensamt ansvar krävs för att lösa vildsvinsproblemetJägare kräver celsiumtest av vildsvin

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen