Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 juli 2017

Vildsvinskött säljs på svarta marknaden

Varje år skjuts över 100 000 vildsvin i Sverige - men bara 12 000 av dem går till viltslaktare, enligt Livsmedelsverket.

 Vildsvinet är normalt nattaktivt men ostört kan det även vara aktivt och leta föda på dagen.
Vildsvinet är normalt nattaktivt men ostört kan det även vara aktivt och leta föda på dagen. FOTO: Mostphotos

I Sverige får vildsvinskött endast säljas om det först passerat en vilthanteringsanläggning, där det har kontrollerats för trikiner. Frågan är bara vad som händer med alla de tusentals kilo vildsvinskött som inte tar den vägen?

Det givna svaret är att jägaren med familj äter en hel del – men det förklarar bara en liten del av de 88 000 vildsvin som blir över.

– Större delen av vildsvinen säljs illegalt, enligt min åsikt, säger viltslaktaren Ulrik Saanum till SVT.

I den nationella livsmedelsstrategin som nyligen beslutades av riksdagen betonades behovet av att öka intresset för att äta vildsvinskött. Jägarförbundet förespråkar att Sverige likt Tyskland rundar EU-reglerna och gör det lättare för jägare att sälja viltsvinskött direkt till konsumenter, något som sannolikt skulle ta död på en stor del av svartmarknaden.

– Det skulle betyda mycket för intresset att jaga vildsvin om det blir lättare att få avsättning för köttet, säger Jägareförbundets kommunikationschef Magnus Rydholm till Svensk Jakt.

Relaterade artiklar

Till toppen