Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Politik 5 oktober 2017

Politiker vill att EU stödjer drabbade bönder

Skörden har varit problematisk för många lantbrukare runt om i Sverige och i Finland ser situationen liknande ut. Där kräver nu politiker att EU bidrar.

 Regnandet fortsätter i norr.
Regnandet fortsätter i norr. FOTO: Mostphotos

Årets skörd har på sina håll varit sen och i Västerbotten har endast runt 15 procent av kornskörden bärgats, det skriver SVT Västerbotten. Väderprognosen ser inte heller särskilt lovande ut och nu har det till och med börjat gro i axen.

Oskördat korn

– Ja, det här har jag aldrig varit med om under mina 25 år som bonde, säger lantbrukaren Fredrik Lindh i Burträsk och visar ett kornax där nya spirande gröna strån börjat komma fram.

Han har oskördat kort värt en miljon kronor kvar på åkern.

Liknande i Finland

Lantbrukarna i Finland har en liknande situation som de svenska. Skörden är betydligt sämre än förväntat och man beräknar skadorna till minst 150-200 miljoner euro.

Riksdagsledamot Mats Nylund och europaparlamentariker Nils Torvalds, båda från Svenska folkpartiet, har nu uppmanat regeringen att vidta extraordinära åtgärder för att förbättra jordbrukarnas ekonomiska situation. Det skriver Svenska Yle.

– Jordbrukarna kämpar för sin överlevnad efter flera ekonomiskt svåra år. Den besvärliga hösten och en skörd som riskerar att bli kvar på åkern kräver att Finlands regering har beredskap att agera snabbt och kraftfullt, säger Nylund i ett pressmeddelande.

Kräver EU-bidrag

De förutsätter att jord- och skogsbruksminister Jari Leppä, Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, kräver att EU bidrar till att hjälpa lantbrukarna ur krisen.

Nylund och Torvalds menar även att om man också i framtiden ska ha en inhemsk produktion av livsmedel måste man förbättra lönsamheten för jordbruket.

Läs mer: PREMIUM: Skördekoll – Stora regnproblem i norr

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen