Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 15 januari 2019

Vill att forskare filmar minkar dygnet runt

För två år sedan infördes nya regler för minkhållningen. Redan nu föreslår Jordbruksverket att ytterligare studier ska göras för att säkerställa djurvälfärden.

 Sedan det infördes krav på bland annat etageburar har anmärkningarna på minkhållningen minskat ytterligare.
Sedan det infördes krav på bland annat etageburar har anmärkningarna på minkhållningen minskat ytterligare. FOTO: Göran Berglund

På uppdrag av den tidigare regeringen har Jordbruksverket gjort en utvärdering av minkhälsan i den svenska pälsproduktionen.

Slutsatsen är att svenska minkar har det bättre än någonsin och att minknäringen är den mest kontrollerade djurhållningen av alla. Vissa år genomför länsstyrelserna 40–50 kontroller på de i dagsläget 68 aktiva anläggningarna.

Många skärpta krav

Efter en femårig övergångsperiod infördes från årsskiftet 2017 nya regler med krav på etageburar, förströelsematerial, skärpta krav på utfodringen och regelbundna besök av veterinär och etolog. Alla utom fem aktiva företag är också med i minknäringens eget kontrollprogram.

Ända sedan 2010 har antalet anmärkningar vid kontroller sjunkit. Förekomst av pälsbitning är nu nere i 3–4 procent och förekomst av sårskador i 0,2–0,4 procent.

Vill studera ytterligare

Jordbruksverkets utvärdering kommer ändå fram till att svensk mink behöver studeras ytterligare vad beträffar eventuellt stereotypt beteende trots att vare sig länsstyrelsens kontrollanter, veterinärer eller etologer har iakttagit några tecken på det.

 Karin Åhl, utredare och sakkunnig på Jordbruksverket, vill se studier av svenska minkar avseende stereotypa beteenden.
Karin Åhl, utredare och sakkunnig på Jordbruksverket, vill se studier av svenska minkar avseende stereotypa beteenden. FOTO: Janne Andersson

– För att göra en sådan studie måste djuren filmas hela dygnet och vid olika årstider. Vi vet att det finns forskare som är intresserade av mink och som kanske kan utföra studien, säger Karin Åhl, utredare och sakkunnig på Jordbruksverket.

Driver på för förbud

Samtidigt driver djurrätts- och djurskyddsorganisationer på för att minkarna även ska ges möjlighet att bada. Det är en bedömning som det vetenskapliga rådet för djurskydd vid SLU inte delar.

Organisationerna vill i grunden att pälsnäringen förbjuds och Djurskyddet Sverige, som uppger sig ha nästan 9 000 medlemmar, har startat en namninsamling för att uppnå målet. Enligt generalsekreterare Åsa Hagelstedt är minkhållningen oförenlig med den nya djurskyddslag som träder i kraft den 1 april i år.

”Världsunik”

LRF är i sitt yttrande i utredning kritiskt till att svensk minknäring – som betecknas som ”världsunik” avseende djurvälfärd – utreds ännu en gång på kort tid.

”Upprepade utredningar i samma fråga tär på samhällets begränsade resurser som borde kunna användas på ett mer effektivt sätt i djurskyddsarbetet”, skriver LRF.

LRF menar också att den nolltolerans mot stereotypa beteenden som anges som mål i regeringens utredningsdirektiv är omöjlig att uppnå.

LÄS MER: ”Ge minknäringen andrum i stället för utredning”

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen