Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 juli

”Vill driva på för fortsatt omställning inom jordbruket”

Nyligen stod det klart att Miljöpartiets Pär Holmgren blir ny suppleant i EU:s jordbruksutskott från och med denna mandatperiod. Han har även en ordinarie plats i miljöutskottet samt är ersättare i transportutskottet. Land Lantbruk har frågat honom vilka frågor han kommer att driva i jordbruksutskottet.

 Pär Holmgren på Miljöpartiets kongress i Örebro 2019, tillsammans med språkröret Isabella Lövin.
Pär Holmgren på Miljöpartiets kongress i Örebro 2019, tillsammans med språkröret Isabella Lövin. FOTO: STOKSTAD VILHELM/Aftonbladet/TT

Varför vill du sitta i just Jordbruksutskottet?

– Jag brinner för klimat- och hållbarhetsfrågor och en stor del av lösningen på de frågorna finns inom jordbruket och skogsbruket. Det är också näringar som kommer att drabbas hårt av klimatförändringar, med bland annat ökad risk för värmeböljor, häftig nederbörd och skadeinsekter. Vi måste hitta lösningar inom jordbruket som gör det klimatsmart, fossiloberoende och hållbart.

Vilka frågor kommer du att driva?

– I dag ligger Sverige i framkant vad gäller omställning inom jordbruket jämfört med många andra EU-länder. Jag vill driva på för en utveckling mot fortsatt omställning inom jordbruket inom Sverige och EU, men på ett sätt som inte missgynnar det svenska jordbruket.

Du har tidigare sagt att du vill ha en antibiotikaskatt inom EU. Kommer du att driva den frågan vidare?

– Det är ett typexempel på en fråga där svenskt lantbruk ligger långt före andra EU-länder. Det är också en rättvisefråga eftersom det inte är bra att mat som är producerad på ett hållbart sätt och med god djurhållning ska vara dyrare att producera och sedan köpa. För mig är även djurhållning en viktig fråga. Frågan om antibiotikaskatt hamnar alltså av flera olika skäl inom min intressesfär och på mitt bord.

Kommer du att stödja den svenska linjen att skära ner på Cap?

– Jag tycker inte att man behöver sätta så mycket fokus på att skära ner Cap, utan det viktiga är att omforma budgeten. I dag går mycket ut på att ge gårdsstöd till lantbrukare, oavsett vad de producerar. Jag anser att budgeten kan ligga kvar, men att en större del av stödet ska gå till de som arbetar för ett hållbart, exempelvis fossilfritt och antibiotikafritt, jordbruk. I slutändan kommer det att innebära att konsumenter kan välja hållbara produkter till rimliga priser. I dag har vi en orättvis situation inom EU. Jag har själv pratat med många lantbrukare som vill arbeta hållbart, men som då hamnar i en konstig konkurrenssituation, där deras produkter kommer att konkurrera med importerat kött, där djurhållningen varit dålig och mycket antibiotika använts, vilket sedan säljs till billiga priser.

Fakta Pär Holmgren

Pär Holmgren arbetade som meteorolog i SVT 1988–2008 och har sedan slutet av 1990-talet engagerat sig i debatten om klimatförändringarna.

I dag är han politiker i Miljöpartiet och EU-parlamentariker.

Två svenskar sitter i EU:s jordbruksutskott: Pär Holmgren och Fredrick Federley (C).

LÄS MER: Miljöpartiet om lantbruksfrågorna inför EU-valetLÄS MER: Federley och Holmgren till jordbruksutskottet

Relaterade artiklar

Till toppen