Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 5 november 2018

Viltsvinsstammen väntas öka med ollonår

Proppmätta och välnärda vildsvin – som förökar sig hejdlöst och ger tusentals små nya, randiga kultingar.

I år är det ollonår, och det är som raketbränsle för vildsvinsstammen, enligt Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

 Ekollon är näringsrika och särskilt goda, tycker vildsvinen. I år det ovanligt mycket ollon i Mellansverige.
Ekollon är näringsrika och särskilt goda, tycker vildsvinen. I år det ovanligt mycket ollon i Mellansverige. FOTO: Rikard Collsiöö

Ekar och bokar i Mellansverige bär ovanligt rikt med ollon i år. Mums, tycker vildsvinen, som blir feta och mätta på de näringsrika ollonen. När de får så mycket fin mat föder suggorna fler kultingar, förklarar Anders Wetterin, sakkunnig inom jakt och viltvård på LRF.

– När suggorna är i god kondition så sätter de fler ägg, vilket gör att fler föds. Men normalt dör många av kultingarna under vintern.

Blir vintern inte alltför tuff kommer det bli fler smågrisar än normalt, eftersom fler föds.

– Kultingarna föds normalt på vårvintern, så det blir till nästa år vi får se fler vildsvin.

Tätare ollonår

Senast ekarna i mellersta Sverige bar extra rikligt med ollon var 2016. Men även förra året var ollonrikt i södra Sverige, berättar Urban Emanuelsson, professor och växtekologvid Sveriges lantbruksuniversitet.

Ollonåren är trädens taktik för att rädda sina fröer från att bli totalt uppätna. Om ollonen kom i samma mängd för jämnan skulle alla som äter dem anpassa sig efter tillgången, berättar han. Men ollonåren har kommit allt tätare, vilket antagligen beror på klimatförändringarna, förklarar han.

Nu blir det ollonfest igen.

– Vintern 2017, efter det förra ollonåret, var mild. Då märktes det tydligt att vildsvinsstammen ökade, säger Anders Wetterin.

Miljardskador

 Vildsvinsbarometern visar vildsvinens påverkan på bland annat grödor och trafikolyckor.
Vildsvinsbarometern visar vildsvinens påverkan på bland annat grödor och trafikolyckor. FOTO: Tatyana Deryabina

Men bönderna är inte glada åt grisarna. De bökar sönder åkrarna och orsakar stora skador. Dessutom orsakar fler grisar mer trafikolyckor.

– Det finns en undersökning från Lantbruksuniversitetet från 2015, då stammen var mindre än nu, som visar på skador på lantbruket för 1,1 miljarder kronor per år. Då ska man jämföra det med nettoförädlingsvärdet för jordbruket som uppskattas till mellan 5 och 7 miljarder kronor om året. Vildsvinen käkar alltså i grova slängar upp ungefär 15 procent av värdet inom jordbruket.

LRF vill att fler grisar ska skjutas av, och att utfodringen av vildsvin ska stoppas.

Fakta: Fler och fler grisar i skogen

Ingen vet säkert hur många vildsvin som finns i svenska skogar. Men enligt LRF:s uppskattning är de mellan 200 000 och 300 000.

2017 sköts 114000 vildsvin, året innan 102 000.

Normalt får vildsvinsmamman en kull smågrisar om året, som föds på vårvintern. Men det händer ofta att smågrisarna dör. Då kan suggan få en ny kull, som alltså föds senare på året. Just nu finns exempelvis många små rätt nyfödda kultingar i skogarna på många håll, eftersom mammornas tidigare kullar dukade under för den kalla vintern som var.

Källa: LRF

Daniel Ligné, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet, konstaterar också att det är ovanligt mycket ollon i Mellansverige, och håller med om att detta kommer att göda grisarna så att de blir fler. Men han är inte orolig för någon okontrollerad explosion – jägarna kommer att klara av att skjuta fler grisar så att stammen hålls i schack.

– Det var ett ännu värre ollonår 2011. Då klarade jägarna av att skjuta av tillräckligt med vildsvin 2012, säger han.

Jakten med förhinder

Fast det finns ändå hinder mot jakt i tillräcklig utsträckning, berättar han.

– Vi kan inte sälja köttet i tillräcklig utsträckning. När frysen är full så blir det svårt med motivationen för jägarna.

Det finns för få viltslakterier som kan ta emot skjutna vildsvin, förklarar han.

– Det är den stora knäckfrågan. Jag själv har långt till ett sådant, och jag går back om jag ska köra en gris dit.

 Proppmätta och feta vildsvin förökar sig mer än magra och utsvultna.
Proppmätta och feta vildsvin förökar sig mer än magra och utsvultna. FOTO: Tatyana Deryabina

Svårigheten att ta hand om köttet gör också att det aldrig kommer ut tillräckligt med vildsvinskött i butikerna för att Jägareförbundet ska kunna göra kampanjer och marknadsföra det, förklarar han.

Han är också kritisk till LRF:s sätt att prata om vildsvinen som ett problem.

– De är den stora boven när de målar ut dem som skadedjur. Vem vill käka skadedjur till middag på lördagskvällen? Vi vill göra en grej av köttet som är både klimatsmart och väldigt gott, men det blir svårt.

Han förespråkar den tyska modellen, där jägarna själva får sälja det kött de skjutit. Här i Sverige är det inte tillåtet i dag, men ett förslag är lagt. Det kommer dock att utredas vidare under hela nästa år.

Fakta: Ollonår – trädens smarta taktik

Vissa år sätter ekar och bokar mer frukt än vanligt. Normalt brukar det ske med tre till fyra års mellanrum.

Det är trädens taktik för att inte få alla sina frön uppätna – om de sprutar ur sig ollon med ojämna intervaller så finns inte tillräckligt många insekter och djur som käkar upp alltihop. På så vis ”lurar” träden sina hungriga fiender. Om träden skulle ha samma mängd ollon varje år skulle vildsvin, insekter och smådjur som älskar de näringsrika ollonen anpassa sig efter den jämna tillgången. Genom att vara lite nyckfulla så kan fröna räddas undan alla ollonsugna så att det kan bli nya ekar och bokar av fröna.

Men nu har ekar och bokar kommit i olag. Ollonåren kommer för ofta, även om det inte är precis samtidigt i hela landet. Detta misstänks bero på klimatförändringarna, som gör att träden får långa tillväxtperioder under allt värmare klimat.

Källa: Professor och växtekolog Urban Emanuelsson vid Sveriges lantbruksuniversitet

LÄS MER: Skyddsjakt på vildsvin svår och tidskrävandeLÄS MER: Bygger viltstängsel för att freda åkrarna

Relaterade artiklar

Läs mer om

Till toppen