Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 9 maj 2012

Vindkraftsbranschen ber regeringen om hjälp

Det låga marknadspriset på el i kombination med att priserna på el-certifikaten har sjunkit på grund av den snabba vindkraftsutvecklingen håller på att ställa till det för vindkraftsbranschen.

– Läget är allvarligt. Vi får fler och fler samtal från oroliga vindkraftsägare som säger att investeringen inte går ihop. Man får helt enkelt inte intäkterna att täcka kostnaderna, säger Fredrik Lindahl, ordförande i Svensk Vindkraft Förening.

– Men det som kanske är mest oroväckande är att vi inte ser någon sluthorisont. Det finns inga tecken på att priserna kommer att stiga.

Enligt Fredrik Lindahl är det bara en tidsfråga innan de första konkurserna drabbar branschen.

– Jag kan inte säga att det kommer att bli så till 100 procent, men jag tror tyvärr att vi kommer att få se konkurser, säger Fredrik Lindahl.

Svensk Vindkraft är orolig för att det nuvarande läget leder till att vindutbyggnaden stannar upp och att investeringarna hamnar i andra länder. För att saker och ting inte ska förvärras vill man att regeringen höjer ambitionsnivån för vindkraften genom att höja kvoten för förnybar el, i dag är den 17,9 procent, som handlarna måste köpa.

– Det skulle öka efterfrågan och priset på el-certifikaten, säger Fredrik Lindahl.

Enligt LRF har mellan 7-800 bönder investerat i olika vindkraftsprojekt. Många av dem har det tufft i dag. Särskilt de som investerade sent när el- och certifikatpriser började sjunka.

Relaterade artiklar

Till toppen