Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 21 juli 2018

Vinodlarna jublar över sommarens medelhavsklimat

Lantbruket tar stryk av torkan men vinodlingarna mår bra i solen. Värme ger mogna druvor med jämn kvalitet, låg syra och högt sockervärde, och på Fredholms vingård i Skåne växer det så det knakar.

 Vinodlingarna trivs i det exceptionellt torra och varma vädret.
Vinodlingarna trivs i det exceptionellt torra och varma vädret. FOTO: Mostphotos

– Man får nypa sig i armen. När man går genom odlingen i hettan och hör syrsorna känns det som att gå i Italien. Det är en speciell känsla, säger vinodlaren Pär Fredholm.

Idealiskt för äldre stockar

Värmen är idealisk för vinodling framförallt för de äldre stockarna som når grundvattnet på djupet. Men även en kylig sommar kan ge druvor med hög potential. Nyss vann Fredholms vingård guld för ett vin tillverkat på fjolårets skörd.

– Förra året kändes tröstlöst och så vinner vi guld i en internationell tävling. Då glömmer man allt jobb och tänker -wow, att det gick att göra detta av vinskörden. Vi tävlade med hela vinvärldens höjdare och så vinner vi i lilla Skåne. Det visar att det finns potential att få fram bra vin i Sverige och att svenska viner fungerar.

Skörd i mitten av september

Pär Fredholm började odla vindruvor för tio år sen och har drivit kommersiell vingård sedan sex år tillbaka och det har varit varierande somrar sen start. I mitten av september kommer det bli dags att skörda sommarens druvor och det är tre veckor tidigare en normalt.

– En så här bra sommar behöver man inte jobba lika mycket med vinet. Odlingen sköter sig självt och får bra frisk frukt. Dåliga år måste man som vinodlare ha mer kontroll och vara mer selektiv i sitt urval.

Ändå är torkan en stress

Men trots gynnsam sol blir vinodlarna också lite stressade över torkan.

– Vi har inte haft något lågtryck sen i slutet av april och nu skulle det vara bra med lite regn. Blir det för torrt finns risk för mjöldagg. För att undvika det måste man vara noga med att beskära för att få en luftig lövvägg och klippa bort klasar som blir för tunga för rankan.

35-40 vinodlare i Sverige

Det är ungefär femton år sen de första stora vingårdarna startade i Sverige. Idag finns ungefär 35-40 verksamma yrkesvinodlare i Sverige, och ju längre söderut desto lättare är det att odla.

– Vi ligger på 56:e breddgraden och då måste man tänka på vilka druvor man arbetar med i produktion. Det är en rolig utmaning och fantastiskt att se att det faktiskt funkar när man jobbar på rätt sätt. Många tror att det är romantiskt att ha vingård men det är 90 procent arbete och tio procent romantik.

”Man blir lite nördig”

Nästa sommar är tanken att Fredholms vingård ska släppa vinet som ska tillverkas på årets druvskörd.

– Man blir lite nördig av att hålla på med vinodling och det ska bli spännande att se vad vinet får för doft och smak efter den här soliga sommaren.

LÄS MER: Årets skörd riskerar bli den sämsta sen 1992LÄS OCKSÅ: ”Torkan kan bero på slumpen”

Relaterade artiklar

Till toppen