Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 14 februari 2018

Vinst för Coop – men mindre

Lägre butiksförsäljning och lägre vinst. På flera punkter blev utvecklingen under 2017 svagare för Coop Sverige än under föregående år.

 Coop Sveriges försäljning i butikerna minskade i fjol jämfört med 2016.
Coop Sveriges försäljning i butikerna minskade i fjol jämfört med 2016. FOTO: Coop

Efter en lång period av stora förluster under 2000-talet kan Coop Sverige för tredje året i följd redovisa vinst. Men den minskade, visar bolagets finansiella årsrapport som presenteras i dag, onsdag.

Investerat i e-handel

Rörelseresultatet före jämförelsestörande poster försämrades 2017 till 130 miljoner kronor (236). Nedgången förklaras av Coop Sverige med lägre försäljning i butikerna samt investeringar i e-handeln, vilken väntas växa starkt under kommande år.

Viss ökad försäljning

Nettoomsättningen ökade till 32 188 miljoner kronor (31 553). Den förbättringen var en följd av ökad grossist- och övrig försäljning, vilket i sin tur delvis förklaras av att Coop Sverige har tagit över volymer från konsumentföreningen i Värmland.

Inledde svagt

Magnus Johansson, VD för Coop Sverige, konstaterar i ett pressmeddelande att 2017 inleddes svagt med vikande försäljning medan vinstnivån under de avslutande månaderna låg i nivå med 2016.

”Bryta negativ trend”

För innevarande år knyter han förhoppningar till en ny affärsstrategi som nyligen har antagits av Coop Sveriges styrelse.

”Målsättningen för 2018, som har inletts starkt, är att knäcka den negativa trenden och öka försäljningen”, säger han i pressmeddelandet.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen