Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 4 maj 2017

Virus i potatisskörden upptäcks tidigt med infrarött

Upp till tio dagar tidigare går det att upptäcka virus på potatisplantor med en ny infraröd teknik.

Bild 1/2
Smittan kan stoppas bland potatisplantorna.
Bild 2/2Smittan kan stoppas bland potatisplantorna. FOTO: Tina Andersson

En ny teknik för att upptäcka virusangrepp på potatisplantor håller på att utvecklas. Det är bolaget Enlighted Detection AB, med kopplingar till Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, som utvecklar den, skriver SLU i ett pressmeddelande.

Med den infraröda tekniken kan man upptäcka virusangrepp upp till tio dagar tidigare, jämfört med besiktning med blotta ögat.

Besprutad gröda

Det innebär att plantan kan tas bort innan smittan sprids vidare. Plantorna tas bort för hand och när spridningen minskas, minskar samtidigt behovet av bekämpningsmedel.

Potatis är ett vanligt livsmedel, och är samtidigt en av de mest besprutade grödorna. Förhoppningen med den nya tekniken är att den ska revolutionera den giftfria odlingen.

Velemir Ninkovics är docent på institutionen för växtproduktionsekologi på SLU och är en av dem som utvecklat tekniken.

– Potatisplantan reagerar på infektioner genom att förändra bladtemperaturen. Tekniken kan upptäcka de här temperaturförändringarna som bildar ett speciellt mönster på bladen, säger Velemir Ninkovic.

Teknik på drönare

Företaget vidareutvecklar tekniken med bland andra bildanalytiker och specialister på kamerateknik. Produkten kommer att kunna monteras på självgående maskiner och drönare.

– Vi tror att potatisplantorna bara är första steget, den här tekniken kommer också att kunna användas på andra slags grödor och för att upptäcka andra slags skador, säger Velemir Ninkovic.

Resultatet av tekniken kan ge fler potatisodlare möjlighet att sälja sin skörd som utsädespotatis. Det är enligt SLU upp till sju gånger mer lukrativt för odlaren jämfört med att sälja skörden som matpotatis.

Relaterade artiklar

Till toppen