Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 april 2018

Viruset klarar resa över Atlanten

Afrikansk svinpest överlever en transport över Atlanten, och kan bli en risk även för den amerikanska grisnäringen.

 Afrikansk svinpest klarar transporten över Atlanten.
Afrikansk svinpest klarar transporten över Atlanten. FOTO: Mostphotos

Amerikanska forskare vid Kansas State University har kommit fram till att afrikansk svinpest överlever en transport över Atlanten, rapporterar Landsbygdens Folk.

Svinpest finns inte i USA i dagsläget men enligt forskarna kan de ekonomiska förlusterna kunna bli runt 16,8 miljarder dollar, om smittan får fäste.

Smitta via foder

I sin forskning har teamet studerat hur svinpestbelastat material från Europa reagerar i simulerade fodertransporter över Atlanten och kommit fram till att viruset mycket väl kan överleva transporten.

Forskaren Megan Niederwerder och hennes team studerar risken för smitta av svinpest just via transport av foder och foderingredienser och ska granska hela kedjan, från leverantören till mottagaren på en fiktiv svingård i USA.

Simulerad transport

Enligt Landsbygdens Folk gick studien till så att man preparerade provrör med fodermedel, bland annat sojamjöl, lysin, kolin och vitamin D. Själva transporten simulerades så att omgivningen och omständigheterna motsvarande motsvarade en normal transport över Atlanten.

Proverna undersöktes och de preliminära resultaten av virusförekomsten visade att viruset kan överleva en transport och alltså är en potentiell risk för USA:s grisnäring.

Söka tröskelvärde

Nu ska forskarna se om det finns ett tröskelvärde för att viruset ska kunna smitta grisar efter en lång transport, och om riskerna kan sänkas om ämnen tillsätts i fodret, i ursprungslandet eller i USA.

Läs mer: Så hanteras ett utbrottDanmark ska stoppa svinpesten med stängselTyskland inför vildsvinsjakt hela året

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen