Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 16 november 2018

Nytt från EuroTier: VR med praktisk funktionalitet

Det nederländska företaget Nedap har gjort gårdens managementsystem röststyrt och bärbart - genom VR.

På en av världens största husdjursmässor, EuroTier i tyska Hannover, presenterades förra veckan en innovation som ger VR en praktisk funktion i det dagliga gårdsarbetet.

Det är företaget Nedap som har adderat ett segment av virtuellitet till sitt managementsystem Cow Control. Någon som de menar är slutet för penna och block i lagården och långa stunder för att fylla i information om spring mellan gårdskontor och lösdrift.

 Demo av de nya VR-glasögonen till Cow Control på mässan EuroTier.
Demo av de nya VR-glasögonen till Cow Control på mässan EuroTier. FOTO: Maria Törner

Infon hänger i luften

Nyheten är ett VR-program som tillåter bonden att ha med sig gårdens managementprogram och all dess data in i lösdriften.

‘Med glasögonen kan all gårdsdata hanteras genom ett par smarta VR-glasögon. Användaren kan se allt i ladugården som vanligt men när hen höjer blicken visas en virtuell dataskärm och virtuella kokort.

FOTO: NEDAP

På skärmen kan bonden välja att knappa in kommandon eller fylla i information om specifika kor mitt ute bland djuren. Antingen genom handgester eller genom att ge glasögonen ett röstkommando.

– Med den här tekniken behöver man aldrig ha med sig ett block ut i ladugården eller gå tillbaka till gårdskontoret för att fylla i data, säger Rudy Ebbekink, Nedap, och tillägger:

– Gör du till exempel en dräktighetskontroll kan du bara säga ”ko 535 dräktig” och så noterar systemet det.

FOTO: NEDAP

Med glasögonen på kan användaren snabbt lägga in fakta om djur direkt vid sidan av aktuell ko, få information om hennes status och få hjälp med att lokalisera djur i lösdriften.

Man kan till exempel ge röstkommando ”hitta ko 1157”. Då visas ett virtuellt kokort i luften över kon som blir lätt att hitta. Och för den med en riktigt stor besättning kan glasögonen visa vägen genom att peka ut den med virtuella pilar.

På marknaden om några år

Än finns glasögonen inte på marknaden. Enligt Nedap behöver de cirka tre år för att ta fram lösningen i en mer prisvärd form.

LÄS MER: Framtiden är virtuell – beställda stall visas med VR-glasögon

Relaterade artiklar

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen