Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 1 oktober 2019

Wapnö gård köper Hälsingestintans slakteri

Nu börjar bilden klarna efter det mobila slakteriet Hälsingestintans konkurs.

Wapnö gård köper det mobila slakteriet. Men de köttbönder som jobbat med Hälsingestintan får troligen inte ut några pengar.

 Lennart E Bengtsson, VD för Wapnö.
Lennart E Bengtsson, VD för Wapnö. FOTO: Anders Ingvarsson

De fem fordon med kylanläggningar och omklädning för personal som var själva det mobila slakteriet såldes till Wapnö gård under fredagen.

– Vi har haft planer på ett eget slakteri ett tag och så dök detta upp och då var ett bra alternativ, säger Lennart E. Bengtsson, vd på Wapnö gård. Han vill dock inte uppge köpesumman.

Wapnö gård utanför Halmstad vill minska alla transporter och producera sina råvaror själva, enligt Lennart E. Bengtsson, både för ekonomin, djurhälsans och miljöns skull. Därför var ett eget slakteri nödvändigt.

Samtidigt är Hälsingestintans konkurs snart klar.

– Det troliga är att inga oprioriterade fordringsägare får några medel, säger Anders Martens, jurist.

Han jobbar på Ackordscentralen och är med och handlägger konkursen. Konkursförvaltaren säljer vad som säljas kan för att dela ut till fordringsägare. Det kött som fanns hos Hälsingestintan på konkursdagen såldes först, berättar Anders Martens.

– Personalen fick jobba kvar så länge det fanns kött att sälja, och maskiner och inventarier har sålts löpande.

Bolagets fastighet i Eskilstuna såldes de senast veckorna – en stor del av uppgörelsen.

 Hälsingestintans mobila slakteri.
Hälsingestintans mobila slakteri. FOTO: Mikael Ljungström

Hälsingestintan gick i konkurs i maj. Nedläggningen kom som en chock för personalen och leverantörerna, särskilt de bönder som lämnat över köttdjur till företaget men inte hunnit få betalt.

Ett tiotal köttbönder gick miste om hundratusentals kronor. Många var förtvivlade och ansåg att Hälsingestintan borde ha slutat ta emot kött så fort ledningen insåg att konkursen var oundviklig.

Som Land Lantbruk tidigare rapporterat är det banker som först får del av det som blir över av konkurskakan – de har nämligen lånat ut pengar mot säkerhet, bland annat fastigheten i Eskilstuna.

Blir det något alls över till de hårt drabbade köttbönderna? Det vill Anders Martens på Ackordscentralen inte säga än.

– Vi arbetar för att övriga fordringsägare ska få så stor andel som möjligt. Och det finns en viss möjlighet. Bland annat återstår att gå genom hela bokföringen för att se om Hälsingestintan har fordringar på andra bolag som inte betalat. Men det är inte troligt att det blir mer pengar. Det har vi sagt från början och det säger vi nu också.

LÄS MER: Hälsingestintan i konkursLÄS MER: Handläggaren: ”Inga pengar till bönderna efter Hälsingestintans konkurs”

FAKTA: Så går konkursen till

En konkursförvaltare tar över det konkursade bolaget och säljer allt som går att sälja för att dela ut till dem som har fordringar på bolaget.

Först får konkursförvaltaren betalt.

Sedan får de som lånat ut pengar mot säkerheter, som pantbrev i fastigheter och företagsinteckningar, i det här fallet banken, tillbaka sina pengar.

Därefter får övriga fordringsägare betalt. Alla får samma procentsats av sina fordringar. Fordringsägare är köttbönderna, Skatteverket, staten för utbetald lönegaranti under konkursen, hyresvärdar, transportörer, datakonsulter, telefon- och bredbandsleverantörer, etc.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen