Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 8 oktober 2019

Wojciechowski klar som jordbrukskommissionär

Efter en extra utfrågning av EU-parlamentet är det klart. Janusz Wojciechowski blir EUs nya jordbrukskommissionär.

 Vid lunchtid i dag frågades Janusz Wojciechowski ut på nytt av EU-parlamentet.
Vid lunchtid i dag frågades Janusz Wojciechowski ut på nytt av EU-parlamentet. FOTO: Alexis HAULOT

Vid lunchtid i dag frågades Janusz Wojciechowski ut på nytt av EU-parlamentet. Beslutet togs under måndagskvällen i EU-parlamentets jordbruksutskott som inte var nöjda med de svar Wojciechowski lämnade in som komplement till förra utfrågningen.

– Den förra utfrågningen var en långsam bilkrasch. Den senaste var en förbättring. Janusz Wojciechowski valde denna gång att svara på polska, vilket indikerar att det kan ha varit språkförbistringar under första tillfället. Nu har vi i jordbruksutskottet fått tillräckligt på fötterna för att känna att han kommer driva en jordbrukspolitik som fungerar för Europas bönder, säger Fredrik Federley, C.

Tydlig i sitt budskap

Enligt honom var Wojciechowski tydlig med att han står upp för ett konkurrenskraftigt jordbruk.

– Det var extra viktigt för mig, eftersom vi behöver öka möjligheten för lantbrukare att tjäna egna pengar. Det måste löna sig att ligga i framkant, precis som våra svenska bönder gör när det gäller djurvälfärden och miljöarbetet, säger Fredrik Federley.

MP röstade för

Miljöpartisterna röstade också för Janusz Wojciechowski.

– Den samlade bedömningen från vår sida är att han uppfyller kriterierna för att bli kommissionär. Vi behöver ha med i beräkningen att det kan bli en värre kandidat från partiet Lag och rättvisa om Janusz Wojciechowski blir ratad. Med Janusz finns i vart fall vissa förutsättningar för en jordbrukspolitik som stöttar det småskaliga jordbruket i Europa och stärker djurskyddet. Vi kommer vara en blåslampa för att han driver på för ett grönare jordbruk, säger Pär Holgren, MP.

Själv EU-parlamentariker

Under 2004-2016 var Janusz Wojciechowski själv EU-parlamentariker med jordbruk som sitt främsta område. Den 23 oktober ska EU-parlamentet rösta om kommissionen i sin helhet och den 1 november ska den nya kommissionen tillträda.

LÄS MER: Nya förhör av Polens kandidat som jordbrukskommissionär

Relaterade artiklar

Till toppen