Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 17 september 2019

Ytterligare en aktivist dömd för intrång

En grupp obehöriga tog sig in på Kronfågels slakteri i våras. Nu har den andra av de fem åtalade dömts för olaga intrång.

 Djurrättsaktivist dömd för olaga intrång på Kronfågels slakteri i Valla utanför Katrineholm.
Djurrättsaktivist dömd för olaga intrång på Kronfågels slakteri i Valla utanför Katrineholm. FOTO: Magnus Sandberg/Aftonbladet/TT

Ytterligare en person har dömts för olaga intrång efter att ha tagit sig in och stört produktionen i Kronfågels slakteri i Valla utanför Katrineholm i slutet av april i våras. Kvinnans döms till böter. Detta uppger SVT Sörmland.

Stal levande kyckling

Fem personer åtalades för olaga intrång. Sedan tidigare är en kvinna dömd för olaga intrång. Enligt polisen ska ytterligare en person ha deltagit i intrånget, men denne hann avvika från slakteriet med en levande kyckling.

Det var en större grupp djurrättsaktivister som utförde aktionen, där de böjde ett stängsel för att ta sig in på området. Resten av gruppen stod utanför med plakat.

Klädd som personalen

Aktivisterna dokumenterade allt själva, bland annat via en direktsändning på Facebook. De åtalade har erkänt att de varit i slakteriet för att fota och filma.

De var klädda i liknande skyddskläder som personalen på slakteriet och lyckades ta sig ända in i fabriken, där de avslöjades av personalen som märkte att de inte följde hygienföreskrifterna. Produktionen stoppades och polisen kom, skriver SVT Sörmland.

”Nödsituation”

De åtalade nekar till brott, och menar att de handlat i en nödsituation med hänsyn till att det slaktas kycklingar i fabriken. Agerandet var enligt de åtalade civil olydnad för att visa allmänheten hur det gick till på slakteriet.

Tingsrätten dömde dock kvinnan för olaga intrång och att betala 1 500 kronor i böter.

Läs mer: Aktivister togs av polis efter intrång på Kronfågels slakteriLäs mer: Kronfågel efter intrånget: Säkerheten är förstärktLäs mer: Fem åtalas för intrång på kycklingslakteri

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen