Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Lantbruk 11 oktober 2017

Ytterligare fall av kemikaliestöld på gård i Blekinge

Ett nytt fall av kemikaliestöld har skett på en gård i Blekinge. Under våren utsattes samma gård och gårdar i närheten av liknande typer av stölder och nu befaras att vårens stöldvåg kan vara tillbaka.

 Observera att bilden har ingen koppling till händelsen.
Observera att bilden har ingen koppling till händelsen. FOTO: Mostphotos

Under sommaren utsattes flera gårdar i Blekinge och i nordöstra Skåne för kemikaliestölder.

Nu har ytterligare en stöld av kemikalier skett på en av de utsatta gårdarna i Blekinge.

”Tjuvarna visste vad de gjorde”

Carl-Göran Svensson som äger gården berättar för SVT Nyheter att tjuvarna brutit sig in i ett låst förråd och stulit bekämpningsmedel.

– De visste exakt vad de skulle ta. De billigare bekämpningsmedlen lämnade de kvar och tog bara det dyraste och förpackningar som var öppnade lämnade de också kvar, säger Carl-Göran Svensson, till SVT Nyheter.

Bekämpningsmedel som bara får säljas i Sverige valde tjuvarna att lämna kvar.

Polisen varnar lantbrukare

Polisen har tidigare varnat lantbrukare för att proffsligor som åker runt och stjäl bekämpningsmedel för att sälja i andra länder.

Carl-Göran Svensson vill inte gå in på vilka exakta belopp som stölden handlar om med berättar att det handlar om mycket stora summor.

Skåne extra utsatt

Att Skåne och Blekinge är speciellt utsatt för stölder av växtskyddsmedel tror Peter Birk Jensen på Länsförsäkringar i Skåne beror till stor del på närheten till Europa där det är lätt att sälja medlet vidare. Det har han tidigare berättat för Sveriges Radio Skåne.

Även Land Lantbruk har tidigare rapporterat om flera fall av kemikaliestölder på gårdar. Bland annat vid slottet Trolle Ljungby i augusti i år då växtskyddsmedel till ett värde av en miljon kronor stals.

Ökande problem

Men det är inte bara växtskyddsmedel som är stöldbegärligt, diesel, värdefulla maskiner och GPS-antenner skäls också i stor utsträckning och inte bara i Skåne utan i hela landet.

Trenden över hela landet är även att medelvärdet från stölder på lantbruk ökar.

Händelsen har polisanmälts, men polisen har ännu inte genomfört någon brottsplatsutredning.

Läs mer: Vårbruk högtid för tjuvarna

Relaterade artiklar

Till toppen