Därför är kantzonerna så viktiga i skogsbruket

Kantzoner stoppar erosion och är viktiga för den biologiska mångfalden. Trots det saknar en tredjedel av alla avverkningar vid sjöar och vattendrag kantzoner. Men det ska det bli ändring på. I senaste avsnittet av Lantbrukspodden får du som skogsägare veta mer vad du kan göra.

Åke Johansson är en av de intresserade skogsägare som guidas av Maria Grånemo, skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Sorsele. FOTO: GUNNAR ANDERSSON

Grip on Life är ett projekt där Skogsstyrelsen tillsammans med bland annat skogsägarföreningarna arbetar för att värna kvaliteten i skogarnas vattendrag och utveckla skogsbrukets hänsynsarbete. 

Totalt ska ett 60-tal demonstrationsytor ställas i ordning runt om i Sverige och på Sveaskogs mark utanför Sorsele, vid lågfjället Nalovardo, finns en av dessa ytor.

”Finns en rädsla”

Där guidar Maria Grånemo, skogskonsulent på Skogsstyrelsen i Sorsele, intresserade skogsägare.

– Det finns en rädsla för att de ska blåsa ut vilket kan påverka virkesvärdet och skapa erosionsproblem, säger hon i Lantbrukspodden. 

I Lantbrukspodden får du också höra vad forskaren Linn Polvi Sjöberg säger om samspelet mellan vattendragen och kantzonerna. Hon är universitetslektor vid Institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap och forskar om hur vattendrag i norra Sverige utvecklas och formas. 

I podden berättar hon om hur tre olika K, konnektivitet, kontext och komplexitet har för betydelse för hur vattendrag ska se ut.

LÄS MER: Alla avsnitt av Lantbrukspodden hittar du HÄR