Lantbrukspodden 10 år!

Gårdsbesök i USAs mellanvästern, Göran Perssons första poddintervju och intensiv direktrapportering från Borgeby fältdagar. Lantbrukspodden firar 10 år och har bjudit på många minnesvärda inslag genom åren.

16 april 2013 släpptes det första avsnittet av Lantbrukspodden, som grundades av Anna Nilsson och Camilla Olsson. FOTO: THOMAS HJERTÉN, JOHAN SJÖBLOM, ANNA NILSSON & CAMILLA OLSSON

16 april 2013 släpptes det första avsnittet av Lantbrukspodden, som grundades av Anna Nilsson, i dag ledarskribent på Land Lantbruk, och Camilla Olsson, numera reporter på tidningen Husdjur och tidningen Nötkött.

– Jag kommer ihåg att jag var väldigt nervös. Det kan vara svårt att tänka sig i dag när det finns så många poddar, men ämnespoddar var ju något helt nytt där och då. Vi var den absolut första svenska lantbrukspodden och var rädda att inte bli tagna på allvar, säger Anna Nilsson. 

”Åkte runt i flera delstater”

Under tre veckors tid reste duon runt i USA för att samla inspiration och göra olika gårdsbesök, efter att ha fått stipendium från Journalistförbundet. 

– I USA finns det mycket lantbruksradioprogram och rena lantbruksradiostationer som sänder dagligen. Vi åkte runt i flera delstater och intervjuade och lärde oss massor, säger Camilla Olsson.

Göran Persson kommenterade Anders Borg

En annan minnesvärd episod var när före detta statsministern och tillika socialdemokratiske partiledaren Göran Persson för första gången gick med på att medverka i en podd – Lantbrukspodden.

– Vi ville gärna komma till hans gård i Sörmland, men det kunde han inte tänka sig. Däremot fick vi komma till hans kontor mitt i Stockholm och sitta och fika med honom i en halvtimme innan vi äntligen kunde dra i gång intervjun som blev väldigt bra. Det här var ett halvår efter att vi hade kunnat spela upp hur dåvarande finansministern Anders Borg sågade det svenska jordbruket vid fotknölarna. Göran Persson var nöjd med att få kommentera Anders Borgs inlägg om jordbruket, säger Camilla Olsson.

Mer att vänta under året

Sedan nystarten 2019 har Lantbrukspodden bytt kostym. Hela redaktionen bidrar nu med innehåll och varannan vecka släpps ett nytt avsnitt . Spetsa öronen, för under det kommande året planerar Lantbrukspodden att bland annat djupdyka i ämnet psykisk ohälsa bland lantbrukare och titta närmare på de utbredda problemen med skogsskador.

LÄS MER: Alla avsnitt av Lantbrukspodden hittar du här