Lantbrukare och rådgivare: Börja i tid med generationsskifte

När Per Larsson var på väg att avveckla mjölkproduktionen matchades han ihop med Tim Björn. Nu gör de ett generationsskifte i form av ett aktiebolag. I Lantbrukspoddens 100:e avsnitt får du höra om deras erfarenheter.

Per Larsson och Tim Björns gemensamma historia startade 2017. FOTO: REBECCA JOHANSSON

Avsnitt tre i Lantbrukspoddens serie "Ung lantbrukare" handlar om olika former av generationsskiften.

När Per Larsson funderade på att avveckla mjölkproduktionen på Ullasjö Lantbruk lade han ändå ut några krokar bland seminpersonalen för att se om de visste någon ung lantbrukare som kanske ville ta över. 

”Det är framtidstro”

Han fick kontakt med Tim Björn och fem år senare är de mitt uppe i generationsskiftet. Per Larsson är glad över att gården nu går vidare med en ny generation.

– Det är kul att det är en ung barnfamilj här. Det är stort värde i det. Det är framtidstro, säger han.

I Lantbrukspodden går Hanna Nyberg och Anders Andersson, ekonomi- och företagsrådgivare på Rådgivarna i Sjuhärad, igenom några typiska generationsskiften och hur de går att lösa. 

Tipset: Börja i god tid

En av de viktigaste sakerna som de trycker på är att börja med generationsskiftet i tid.

– Man gör det inte på en månad. Man gör det oftast inte på ett år heller. De flesta generationsskiften brukar ta flera år innan man är i hamn. Det beror inte på att man är oense. Det beror på att man behöver fundera, tänka om, räkna på kalkyler och tänka lite igen, säger Anders Andersson i Lantbrukspodden.

LÄS MER: Alla avsnitt av Lantbrukspodden hittar du här