Malwas grundare om eldrivna skogsmaskiner: ”Tillgången på el är utmaningen”

Jönköping

Två elektrifierade skogsmaskiner har presenterats på kort tid. Först ut var Malwas kombimaskin och kort därefter kom Ponsses skotare.

Magnus Wallin är grundare och ägare till Malwa som presenterat en eldriven kombimaskin.

Elektrifieringen har definitivt kommit till skogsbruket. Det är inte bara för motorsågar och röjsågar som batteridrift är ett alternativ utan även för skotare och skördare.

I senaste avsnittet av Lantbrukspodden har Land Skogsbruks reporter Gunnar Andersson träffat Malwas ägare Magnus Wallin och Niclas Zetterberg på Stihl. Dessutom berättar han om Ponsses konceptmaskin.

– Ponsse lanserar ett eget koncept för elektrifiering av skotare. Det är oklart när den kommer att finnas på marknaden, men intresset för konceptmaskinen var stort när den presenterades, säger Gunnar Andersson.

Malwa har presenterat en kombimaskin som helt och hållet drivs av batterier. Magnus Wallin tror att elektrifieringen inom skogsbruket kommer att gå fort nu. För tillverkare av mindre maskiner är inte omställningen lika stor.

– 30 procent av våra maskiner går till tätortsnära skogsbruk. Det är det segment som kommer att elektrifieras först. Där vill man främja omställningen till fossilfritt mer än lönsamhet, säger Magnus Wallin.

Eldrivna sågar och röjsågar har vi sett ett tag i skogen.

– Utmaningen för de här produkterna är ju just att du är i skogen utan tillgång till el för att kunna ladda upp batterierna. Man får tänka lite annorlunda, säger Niclas Zetterberg, Stihl.

LÄS MER: Alla avsnitt av Lantbrukspodden hittar du här