Lantbrukspodden: Tjänar pengar på genomtänkt växtföljd

I Lantbrukspodden talar sig lantbrukaren Carl Gudmundsson varm för en fast och hälsosam växtföljd, som lägger grunden till höga skördar och god lönsamhet. Mellangrödorna utgör grädden på moset.

På Vikbolandets försommartorra leror kan vårgrödornas etablering vara utmanande. Hos Carl Gudmundsson förbättras förutsättningarna med hjälp av mellangrödor som drar ur fukt och förbättrar jordens struktur.
På Vikbolandets försommartorra leror kan vårgrödornas etablering vara utmanande. Hos Carl Gudmundsson förbättras förutsättningarna med hjälp av mellangrödor som drar ur fukt och förbättrar jordens struktur. FOTO: ANNA ELLSTRÖM

Från ett havrefält på Vikbolandet berättar Carl Gudmundsson i veckans avsnitt av Lantbrukspodden om mellangrödan som där växte midjehög i höstas.

– I våras roundupade vi den och sådde strax efter. Då är leran som ett potatisland och vi får den jämna och fina etablering som vi är ute efter, säger han.

”Viktigaste faktorn för att tjäna pengar”

I företaget Krygers grundstrategi ingår en genomtänkt och fast växtföljd, där höstvete varvas med havre, höstraps och lin.

– Att få upp skördenivån är den absolut viktigaste faktorn för att tjäna pengar. Det har man bättre förutsättningar att lyckas med på en gård med fler grödor och bättre växtföljd, så enkelt är det.

”Behöver träning”

Att välja grödor utifrån efterkalkylerna vintern innan sådd ser Carl Gudmundsson som en felaktig strategi.

– Då har man inte systemet och jorden förberedd och har kanske aldrig odlat den grödan förr. Vi är inte experter på alla grödor utan behöver träning.

– Vi köper insatsvaror nu som vi ska använda om ett år. Vi vet ju inte vad vi behöver om vi inte vet vad vi ska odla. Tänk dig ett fabriksgolv där vi ska ändra produktionen varje år!

LÄS MER: Här hittar du alla avsnitt av Lantbrukspodden