”Fler behöver inse värdet och de enorma möjligheter som vi har”

Älvsbyn

Många ben att stå på i företaget har varit en trygghet det senaste året, anser Beatrice Ramnerö på Skatauddens Lantgård. Förutom företagare är hon också den senaste invalda i LRF:s Riksförbundsstyrelse. Och hon gillar att ha många bollar i luften, säger hon när Lantbrukspodden besöker henne hemma på gården i Norrbotten.

Beatrice Ramnerö i augusti 2022, senast invald i LRF:s Riksförbundsstyrelse, hemma bland jordgubbsplantorna på Skatauddens Lantgård utanför Älvsbyn i Norrbotten.
Beatrice Ramnerö i augusti 2022, senast invald i LRF:s Riksförbundsstyrelse, hemma bland jordgubbsplantorna på Skatauddens Lantgård utanför Älvsbyn i Norrbotten. FOTO: REBECCA JOHANSSON

Beatrice Ramnerö driver tillsammans med sambon Erik Johansson Skatauddens Lantgård, som ligger strax utanför Älvsbyn i Norrbotten. På gården finns bland annat både kött- och mjölkproduktion, jordgubbsodling och en turistverksamhet. Att ha många ben att stå på har varit en trygghet för dem det senaste året, säger Beatrice Ramnerö.

– Ett sådant här år blir vinsten ganska tydlig. Det ger en robusthet i företaget. När ett ben går lite sämre så är det alltid ett annat ben som kan täcka upp. 

Förutom gården är hon den senaste invalda i LRF:s Riksförbundsstyrelse. Och det har varit och är en speciell tid att jobba i styrelsen det senaste året.

– Det har varit spännande att få vara en del av LRF under den här tiden och verkligen se hela maskineriet LRF dra i gång. Jag har hört så många gånger och brukar säga själv, att LRF funkar bäst i kris. Vilket har blivit väldigt tydligt ett sådant här år.

En av frågorna som Beatrice Ramnerö jobbar och brinner för är värdeskapande. Både att få konsumenter att inse värdet av det svenska lantbruket, men också att få näringen att inse det.

– Att få oss lantbrukare själva att inse värdet av det vi har och se vilka enorma möjligheter som vi har i vårt företagande. Det brinner jag jättemycket för, säger hon.

LÄS MER: Alla avsnitt av Lantbrukspodden hittar du här