Parasiter ger, förutom stort lidande för djuren, också minskad tillväxt på lammen vilket i slutänden påverkar bondens plånbok. När ett 30-tal fårägare samlades på Torpa bygdegård utanför västmanländska Kungsör, stod därför metoder för att minska på parasittrycket på schemat.
Ulrika König från Gård- och djurhälsan påtalade vikten av regelbunden provtagning, samt avmaskning vid behov. Ett minimum, menade hon, är att provta och avmaska tackorna vid betessläpp samt lammen inför avvänjning.
undefined
– Men egentligen är ett träckprov på lammen alldeles för lite, menar Ulrika König.
Tillsammans med Tomas Olsson, lammproducent med 900 tackor på Norrby gård, gick hon igenom tekniker och strategier för att komma åt parasiterna.
Tomas Olsson berättade också om hur han och hustrun Anna arbetar för att kunna slutgöda sina lamm på enbart bete.
– Många är duktiga på att sköta sina får under stallperioden. Och så släpper vi ut tackorna på bete och tappar kontrollen – lammen växer inte, sa Tomas Olsson som själv jobbar med tidigt betessläpp, betesrotation samt strategier för att oavsett säsong ha beten som klarar att slutgöda lamm.
Bland deltagarna på kursen, som finansierades med pengar ur det gamla landsbygdsprogrammet, fanns fårägare med varierad erfarenhet. Lou Norén driver sedan två år en gård på 11 hektar med 5 tackor.
undefined
– Det här med betesrotation har varit bra. Vi behöver lära oss hur många djur vi kan ha för vi skulle vilja ha fjällkor också. Sedan det här med parasiter. Jag har gått flera kurser, men det tar lite tid innan det sätter sig, säger hon.
Claes af Burén har 90 gestriketackor på familjens gård i Ramnäs och inspirerades framför allt av Tomas Olssons tankar kring betet. Han kommer noga att följa sommarens experiment då Tomas Olsson ska sprida färsk stallgödsel på en vall direkt efter förstaskörden.
– Det är bra med konkreta exempel, att "så här gör jag". Det är perfekt med får i det här kulturlandskapet och då är det kul att veta att betet funkar, menar Claes af Burén.
undefined