Lastbärare sparar tid vid stängsling

Sparad tid, mindre stress och ordning och reda - det är vad Olof Sjöholms förvaringslösning kan bidrar med i stänglingsarbetet. Nu tävlar han i Teknikutmaningen med sin uppfinning.

Olof Sjöholm, Skillingaryd, tävlar med sin lastbärare i Teknikutmaningen.
Olof Sjöholm, Skillingaryd, tävlar med sin lastbärare i Teknikutmaningen. FOTO: LOUISE CARLSSON ÖRNING

Olof Sjöholms bidrag i Teknikutmaningen är en flexibel lastbärare för stängselsättning som kopplas på traktorn. I lastbäraren kan stolpar, stängsel och alla de verktyg som behövs vid stängslingen förvaras.

– Innan har jag kört stolpar och alla grejor i en skopa men det är inte så smidigt, det rullar runt och så måste man alltid leta efter spettet i botten, säger Olof Sjöholm.

Olof Sjöholm, uppskattar att han lägger en arbetsvecka om året på stängsling.
Olof Sjöholm, uppskattar att han lägger en arbetsvecka om året på stängsling. FOTO: LOUISE CARLSSON ÖRNING

På ena långsidan av lastbärare sitter krokar som gör det möjligt hänga den i en frontlastare på traktorn. På andra långsidan sitter hållare som gör att man också kan bära den trepunktslyften bak på traktorn.

– Den stora fördelen med denna lösning är att man har allt på samma ställe. Allt är med varje gång och man behöver inte springa och leta eller åka tillbaka till gården för att man glömt något. Den står packad och redo med alla saker och det är bara att koppla på den om man vill ut och stängsla ett par timmar på kvällen, säger han.

FAKTA: Idé

Idé: Flexibel lastbärare för stängselsättning som kopplas på traktorn.

Fördel: Organiseringen är den stora fördelen. Att kunna ha allt på samma ställe underlättar mycket, det minskar stress och sparar tid. Lådan står alltid färdigpackad och redo att kopplas på traktorn.

Till nytta för vem: Alla som har djur och som behöver stängsla.

Material till prototyp: Ett begagnat lastflak och delar från skroten.

Tidsåtgång tillverkning: Lite mindre än en arbetsdag.

När Land Lantbruk träffar Olof Sjöholm har han just färdigställt ett litet underrede på hjul som gör det möjligt att också koppla lastbäraren till en fyrhjuling.

- Nästa grej jag vill bygga på är nog något slags fäste på sidan där man kan förvara spett och lite andra verktyg, säger han.

Lastbäraren har han byggt med ett lastflak som underrede. Runt flaket har han fäst järnprofiler för att stängselstolparna ska kunna stickas in och hållas på plats. Ovanpå järnstängerna har han fäst en trälåda där han förvarar stängseltråd, spett och verktyg.

FAKTA: Tävlingsdeltagare:

Namn: Olof Sjöholm

Ålder: 37.

Bor: Dammens Kvarn, Skillingaryd i Småland.

Tidsåtgång: Ungefär en arbetsdag.

Yrke: Ingenjör inom byggbranschen.

Varför anmälde du dig till teknikutmaningen? "Jag tror att detta är en lösning som många kan ha nytta av och det ville jag dela med mig av".

Gör så här för att tävla i Teknikutmaningen:

Du som jobbar praktiskt med jordbruk, går på naturbruksgymnasium eller studerar vid universitet, gå med i Teknikutmaningen! Det är enkelt, gör så här:

1. Skriv ned berättelsen om ditt bidrag i ett mejl till oss på teknikutmaningen@landlantbruk.se. Studerar du, eller har du nyss avslutat dina studier, så kanske du redan har skrivit en uppsats eller examensarbete om jordbruksteknik. Berätta om det. Men ditt bidrag behöver heller inte vara kopplat till någon utbildning.

2. Skriv kort! Max 2 000 tecken.

3. Skicka med max tre bilder eller skisser som förklarar din idé, lösning eller prototyp.

4. Tala om varför det du berättar om är bra. Förklara kort varför det gjorts på sättet det gjorts, hur det funkar och vilket resultatet blev.

5. Berättar du om något som en annan person gjort måste du först be den personen om lov att få dela med dig om det i tävlingen.

Olof Sjöholm driver nötköttsproduktion med omkring 10-15 kalvande dikor per år. Eftersom djuren vinterbetar görs en hel del stängsling på gårdens omkring 40 hektar betesmarker. Han uppskattar att han lägger ungefär en arbetsvecka per år på stängsling.

– Det svårt att veta hur mycket tid jag sparat med denna lösning men det är ett antal timmar på ett år. Och sen är det ju mycket smidigare och skönt att veta att man har ordning på sakerna.

Olof Sjöholm tycker att teknikutvecklingen går fort inom lantbruket men han saknar delvis fokus på mekaniken.

– Det är mycket fokus på den digitala teknikutvecklingen. Men det behövs mycket innovation inom det mekaniska också.

Han ser också att det finns ett glapp mellan teknikutvecklingen och att få ut nya lösningar på marknaden. Där tror han att satsningar som Teknikutmaningen kan hjälpa till.

Vid sidan av lantbruket jobbar Olof Sjöholm heltid som ingenjör inom byggbranschen och han har alltid haft ett stort teknikintresse. Han är uppvuxen inom lantbruket och att uppfinna saker på gården har han gjort i princip sedan han var barn. Han bygger redan på nästa prototyp för en lantbruksteknisk lösning.

– Det är lite för tidigt att berätta om dem ännu. Men man kan säga att det bygger på samma princip, att lösa saker genom att kombinera befintliga grejor.

Förhoppningen är att något företag ska vara intresserat att tillverka någon av hans uppfinningar.