Reglerna måste vara lätta att begripa
LedareDen aviserade skogsutredningen behöver fokusera på att vara visionär, förtydliga målen, väga målen mot varandra och tänja gränserna för att utveckla skogsbruket inför framtiden. Att vara otydlig leder åt rakt motsatt håll. Det skriver Pär Fornling.
Viruset kräver ett politiskt ledarskap
LedareOm inte ens en mycket allvarlig, och internationellt erkänt svårbekämpad virussjukdom som den afrikanska svinpesten är kan få en av våra högst politiskt ansvariga att ta tydlig ställning, vad krävs då? Det skriver Anna Nilsson.
Rikskapitalisternas skogsintresse ett växande hot
LedareEn stor skogsägare som Roger Akelius kan vara ren vitamininjektion på marknaden. Men på längre sikt kan det utgöra ett större hot om det kommer flera av samma slag, rentav i stim. Det skriver Anna Nilsson.
Läcka visar vad som kan vara slutet för Cap
LedareEtt läckt dokument publicerat i Financial Times visar det som kan vara slutet för den gemensamma jordbrukspolitiken. Den nuvarande utformningen är helt enkelt inte anpassad för ett eventuellt inträde för den agrara draghästen Ukraina. Det skriver Samuel Bäckelin.
Prioritera brandflyg när Sverige rustar
LedareOm vi på allvar ska kunna möta den ökade risken för omfattande framtida skogsbränder, så är en välfungerande krisorganisation ett måste. Att MSB behöver förstärkningsresurser i form av luftburet släckande stöd med flygplan och helikoptrar är uppenbart. Det skriver Anna Nilsson.
Unga bönder vill ha lika rättigheter
LedareUnga bönder vill ha och behöver lika rättigheter som alla andra i det svenska samhället. Det skriver Sara Adlers.
Banbrytande när skogarna möter parkerna
LedareMötet mellan landskapsarkitekter och jägmästare är nyckeln. De förstnämnda vet hur man gör miljön inbjudande, jägmästarna vet hur skogen utvecklas dynamiskt. Det skriver Pär Fornling.
Det ska inte behövas ett krig
LedareDet ska inte behövas ett krig för att försörjningsberedskap ska få en hög och omedelbar politisk prioritet även i Sverige. Våra beslutsfattare behöver agera medan tid ännu finns. Det skriver Anna Nilsson.
Bättre vara offensiv än backa
LedareFör att politiken ska fungera måste den vara begriplig och inte ett töcken av detaljregleringar. Det är enklare att även fortsatt räkna på hela landets virkesförråd. Det skriver Pär Fornling.
Ökar verkligen konkurrenskraften med fler avgifter?
LedareEn bra definition av dårskap är att göra samma sak gång på gång och förvänta sig olika resultat. Allt för ofta är det svenska jordbruket på mottagarsidan av detta. Det skriver Ester Hertegård.
Lotteriet om artskyddet måste få ett slut
LedareArtskyddsfrågan måste sluta vara ett juridiskt lotteri. Vad som gäller med ersättning till skogsägare för utebliven avverkning behöver styras upp en gång för alla. Det skriver Anna Nilsson.
Klassificera åkermarken som riksintresse
LedareDet försvinner en hektar åkermark i timmen i Sverige idag. Trots detta är jordbruksmark inte betraktat som ett svenskt riksintresse. Det skriver Sara Adlers.
Skogsindustriernas framtidslöften ger en bra riktning
LedareSkogsindustrierna och skogsägarna har motsatta intressen när det gäller virkespriserna. Det är en dragkamp som lever sitt eget liv. Branschorganisationens nya framtidslöften är en bra sammanfattning för att stärka och utveckla hela skogsbranschen i en gemensam ambition. Det skriver Knut Persson.
Ekotappet riskerar att dra med fler i fallet
LedareEkologiskt har varit ett draglok för premiumsegmentet, och tuffare tider riskerar att drabba även lokalproducerade och svenskproducerade livsmedel i större utsträckning. Det skriver Anna Nilsson.
Aktivt brukande är att ta till vara på möjligheterna
LedareI förra årets tongivande bok "Skogslandet" har författaren och DN-journalisten Lisa Röstlund inte mycket gott att säga om arbetet med att få fram träd med bättre egenskaper, och liknar förädlingen med "nötkreaturet Belgian blue" i ett citat. Argumentationen känns extremt främmande. Det skriver Pär Fornling.
Debatten om glyfosat riskerar att urholka tron på forskningen
LedareDebatten om glyfosat handlar om något större än bara det kemiska medlet i sig. Den handlar om tilliten till vetenskapen som riskerar att urholkas och det politiska maktspel som får följder långt utanför jordbrukspolitiken.
Det skriver Samuel Bäckelin.
Överdriven tro på stora enheter tystar landsbygden
LedareVår gamla jordförvärvslag är kanske den enskilt viktigaste anledningen till dagens utarmade landsbygd. Någon gräns är ändå rimlig, men det finns anledning att titta över dagens regelverk. Det skriver Pär Fornling.
Har någon sett Sveriges klimat- och miljöminister?
LedareFrågan är varför klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) konsekvent vägrar att bli intervjuad av specialreportar på en facktidning för lantbrukare och skogsägare, om ett lagförslag där konsekvenserna ser ut att bli minst sagt dramatiska för näringarna. Det skriver Anna Nilsson.
Sverige behöver en skogsvän som Finland
LedareDen finländska skogsmarschen har arrangerats runtom i Finland i över 70 år. Vad hindrar den svenska skogsägarrörelsen från att vara proaktiva och ta initiativet till en riksomfattande kraftsamling - för och i skogen? Det skriver Anna Nilsson.
Diskriminera inte lantbrukare i kris
LedareAtt de unga lantbrukarna får ta del av inkomststödet är viktigt och nödvändigt, men att alla andra blir exkluderade kan definitivt bli problematiskt. I kristider är åldersdiskriminering det sista som behövs. Det skriver Sara Adlers.