Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 1 juni 2018

Aktivister missbrukar vår allemansrätt

Det kan verka motsägelsefullt att Sverige, med våra strikta djurskyddslagar, är mer utsatt för djurrättsaktivism än kollegerna i övriga Europa, skriver Kerstin Davidson i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Bilden är ett montage.
Bilden är ett montage.

Ideliga hot, maskerade personer som demonstrerar högljutt vid gården, trakasserier på nätet, nattlig telefonterror. Det vittnas om ett 20-tal liknande händelser under en månad, riktade mot en enskild djurägare. Det är horribelt och naturligtvis helt oacceptabelt.

Efter att ett par personer släppts ur fängelset, där de avtjänat straff för djurrättsrelaterade brott, har aktiviteterna mot djurägare, jägare och slakteripersonal åter ökat. De två tidigare straffade männen hör till den hårda kärnan i rörelsen, dessa lyckas dra till sig unga lättpåverkade människor i sina aktiviteter.

Egentligen kan det tyckas motsägelsefullt att Sveriges bönder är mer utsatta för djurrättsaktivism än kollegerna i övriga Europa, samtidigt som vi har den striktaste djurskyddslagen. Åtminstone gäller det aktiviteter på gårdarna, näthat mot djurägare är utbrett också i andra länder.

En förklaring till detta kan vara vår allemansrätt, som gör det lättare för aktivisterna att komma nära gårdarna utan att bli avvisade. I en motion till riksstämman från LRF i Västra Götaland påpekas att aktivisterna missbrukar inte bara demonstrationsrätten utan också allemansrätten. Inte störa, inte förstöra, är allemansrättens motto. Den som rör sig på annans mark måste ta hänsyn till växt- och djurliv liksom till markägare och andra människor i närheten. Skränande av slagord i megafoner hör inte hemma här. Mot detta borde polisen kunna ingripa.

Frågan om djurrättsaktivismen har varit högt uppe på LRF:s agenda på sistone. Ordförande Palle Borgström har fått stor uppmärksamhet för sin debattartikel om hot och trakasserier mot lantbrukare, vilken publicerades i Aftonbladet. Han har tagit upp ärendet med såväl rikspolischefen Anders Thornberg som justitieminister Morgan Johansson. Ministern fick ta del av LRF:s förslag till lösningar av problemet och – berättade Palle Borgström efteråt – var både engagerad och påläst i ämnet. Lagändringar behövs, men innan dessa är på plats måste polisen agera tydligare mot aktivisterna, de utsatta kan inte vänta.

När detta skrivs har LRF-stämman inte börjat, när det läses är den över. Men mycket talar för att motionärerna i Västra Götaland och stämman i övrigt kommer att vara nöjda med LRF:s insatser på det här området.

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Till toppen