Gå till innehåll
laddar...
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 19 oktober 2018

Alla måste ta ansvar i en riskfylld bransch

Det är riskfyllt att verka i en väderberoende bransch. Därför måste riskerna spridas över hela livsmedelskedjan, skriver Lena Johansson i sin ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

I skuggan av de välbevakade regeringsförhandlingarna pågår andra, betydligt mer anonyma förhandlingar om våra matpriser. Och om det fortfarande är ovisst vilken regering vi får verkar det mer klart att matpriserna kommer att höjas.

Sommarens värme och torka slår hårt mot bönderna. Enligt LRF Konsults rapport Lantbrukets lönsamhet, som kom förra veckan, är årets svenska spannmålsskördar mellan 30 och 70 procent lägre än normalt. Bristen på grovfoder drabbar också djurbönderna svårt. Läs mer: Lönsammare vara frisör än lantbrukare

Enligt rapporten har produktionskostnaderna efter sommaren ökat med 80 öre kilot för spannmål och med 50-60 öre per kilo för mjölk jämfört med förra året. Även under nästa år kommer produktionskostnaderna att vara ovanligt höga, men det är för tidigt att säga hur höga.

Bönderna tvingas effektivisera, öka intäkterna och minska kostnaderna. Men för att få kalkylen att gå ihop måste de också få mer betalt för sina råvaror. Näringen har redan begärt högre pris på ägg och mjöl. Och de mindre mejerierna bekräftar att mjölkpriset snart kommer att stiga i butikerna.

I Sverige har fokuset i många år legat på att hålla nere matpriserna och kvaliteten har haft mindre betydelse. Ett exempel är PROs matkasse där till exempel en falukorv är en falukorv, oavsett vad som döljer sig under skinnet. På senare år har dock kvalitetsskillnader fått ökad betydelse och det har gått att få något mer betalt för svensk- och närproducerat – för svenska mervärden.

Bönderna har hittills fått bära det tyngsta lasset när matpriserna ska pressas ned, men i år har det verkligen ställts på sin spets. Lantbrukets samlade förlust på grund av torkan ligger på cirka 10 miljarder kronor. Det kan inte primärproducenterna själva bära.

Lantbruket har med sin struktur med många små företagare som ska förhandla mot ett fåtal stora aktörer haft svårt att få igenom sina krav. Men i år måste alla led i livsmedelskedjan ta sin del av kostnaderna om konsumenterna även i framtiden ska kunna erbjudas svensk, högkvalitativ mat.

Konsumenterna visar sitt stöd för bonden. Till exempel sa sju av tio Coop-kunder i en enkät nyligen att de var beredda att betala mer för svenskt kött om de vet att pengarna går till bonden. Många andra, till exempel kockarna, har också tagit initiativ för att stödja bönderna, men mer måste göras.

Det är riskfyllt att vara i en bransch som är väderberoende, men riskerna måste spridas jämnt över hela livsmedelskedjan.

Relaterade artiklar

Läs mer om

Land Lantbruks Nyhetsbrev

Missa inga av de senaste nyheterna och aktuella debatterna inom de gröna näringarna!

Missa inga nyheter Gratis

Den information som du lämnar här kommer att behandlas i enlighet med vår personuppgiftspolicy. Vi rekommenderar att du läser den innan du går vidare.

Till toppen