Gå till innehåll
svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
Ledare 30 augusti 2019

Äntligen ska frågan om de sena EU-stöden avgöras

Den ersättning som EU-stöden är för utfört arbete ska man inte behöva vänta på i åratal för att få, skriver Lena Johansson i veckans ledare.

Det här är en ledarartikel skriven av Land Lantbruks ledarskribenter. Land Lantbruk är LRFs medlemstidning och partipolitiskt obunden.

 Lena Johansson, politisk chefredaktör.
Lena Johansson, politisk chefredaktör.

Att svenska lantbruksföretag fått vänta i uppemot tre år på sina EU-ersättningar är inget annat än skandal. Det har till och med Jordbruksverkets nuvarande generaldirektör medgett – ett flertal gånger. Senast när hon talade på Brunnby lantbrukardagar i somras.

EU-stöden är nämligen inget bidrag, som bönderna ska stå med mössan i handen och vädja om. Det är ersättning för utfört arbete och det ska man inte behöva vänta på i åratal.

I ett stort antal fall handlar det dessutom om 100 000-tals kronor i försenade ersättningar. Pengar som företagarna naturligtvis har budgeterat med att få och i vissa fall tvingats ta banklån för att täcka upp för. Lån som de naturligtvis måste betala ränta på.

Jordbruksverket har tidigare förklarat förseningarna med att reglerna gjordes om i samband med att EUs nya jordbrukspolitik infördes, och att verket samtidigt köpte in ett nytt IT-system. Men det kan inte vara skäl nog till att tusentals företagare ska behöva vänta på sina ersättningar i åratal. Om datasystemen inte lyckas klara av utbetalningarna, måste det finnas ett manuellt reservsystem. Vårt IT-samhälle får inte vara så omoget att det går att komma undan med att skylla på systemet.

Den som fått vänta så länge på pengarna, borde rimligen kunna få ersättning för sin väntan. Särskilt med tanke på att när bönderna dröjer med återbetalning av stöd måste de betala dröjsmålsränta.

Och nu ska det dock äntligen avgöras om företagarna har rätt till ränta på de kraftigt försenade utbetalningarna. Jordbruksverket ska svara på krav i ett pilotmål som LRF driver åt en företagare. En företagare som i mars och maj i år fick slutbetalningarna för stöd från 2015, 2016 och 2017. Sammanlagt handlade det enbart i det fallet om 500 000 kronor i försenade ersättningar.

Jordbruksverket har tidigare hävdat att det inte finns stöd i EUs regelverk för någon dröjsmålsränta till företagarna. Och mycket talar väl för att svaret blir detsamma nu. Därför vore det bäst att frågan avgjordes av Förvaltningsrätten.

Detta för att en gång för alla få svar på om det är EUs regelverk eller den svenska räntelagen som ska gälla för företagare som får vänta orimligt långe på ersättningar de gjort sig förtjänta av.

Lena Johansson

Politisk chefredaktör

Relaterade artiklar

Kommentarer

Genom att kommentera på Lantbruk så godkänner du våra regler.

Läs mer om

Till toppen